Americký upír přehled

Americký upír https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150081/bmid_americky-upir-g46-150081.png 4 282 282

Americký upír série

1. díl >

Krvavá noční můra Skinner Sweet je nemilosrdný a lstivý psanec. A taky upír… ale ne jen tak ledajaký. Jako první upír, který se zrodil na americké půdě, je silnější, sveřepější a světlo mu neuškodí ani v nejmenším. Pětačtyřicet let poté, co vstal z hrobu, se Sweet ocitne v Los Angeles dvacátých let, kam světla Hollywoodu vábí jako můry mladé a krásné dívky. Jak ovšem záhy zjistí mladá a chudá herečka Pearl Jonesová, působí tu síly mnohem zlověstnějšího než pouhá lidská hrabivost. Když její sny o hvězdné filmové kariéře promění v krvavou noční můru, pomůže jí Skinner Sweet přežít - a pomstít se.... celý text

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

American Vampire vol.1 , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Americký upír. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

roso.mak
25.12.2023 4 z 5

Občas se to zdá trochu nepřehledné, člověk se musí trochu soustředit. Jako u většiny komiksů. Na druhou stranu, King by dost často potreboval proskrtat. Tak teď se mu to dostalo.

P.S. je to prvni dil, nedozvite se jak to dopadne.

stefi22
05.10.2023 5 z 5

TOP!! Doporučuji.


Ivan Kučera
04.09.2023 4 z 5

Martin Štefko v r. 2013 napísal, že Americký upír 1 je komiks, ktorý si náš trh skutočne zaslúžil. Pod to sa podpisujem. Kurva podpisujem. Je to temný a zlý príbeh. Vymyslel ho Scott Snyder (jeden z najpodstatnejších batmanovských scenáristov), k dokonalosti dotiahol (a rozpísal) slávny Stephen King a úchvatne zhmotnil fantastický ilustrátor a rodák z brazílskeho mesta Porto Alegre, Rafael Albuquerque (Batman: Soví město). Scenár je prekvapivý a nepredvídateľný. Skáčeme naprieč rokmi, v podstate až dobami, medzi časmi starými a novými, plnými vynálezov, o ktorých sa ešte pár rokov dozadu nikomu ani len nesnívalo. Je to istým spôsobom podprahovo zároveň prelet starou a novodobou Amerikou, kedy staré odchádza a nahrádza ho nové. V tomto smere mi to pripomenulo Dickeyho Vyslobodenie resp. Boormanov film, pri atmosfére 2O. rokov 2O. storočia v USA som si zas spomenul na noiry Eda Brubakera. I do najzapadnutejších kútov krajiny sa postupne dostávajú vynálezy, kone sú nemilosrdne vystriedané automobilmi, na miesto nemého filmu nastupuje ozvučený. Je to kruté a drsné, plné krvi a iných zvrhlostí, no vadil mi alibizmus, že násilie nie je problém, ale sex áno. Oceňujem parádny dizajn a obsah: od úvodného Kingovho slova cez záverečné Snyderovo, až po výtvarné a textové bonusy (napr. ukážky zo scenára) a tvrdú väzbu s prebalom a lacetkou. Príbeh je vyrozprávaný komplikovane. Pred šiestimi rokmi, pred troma dňami, v roku 1880, v roku 1909... Sledujeme vyčíňanie charizmatického upírského milovníka cukroviniek s príznačným priezviskom Skinner Sweet. Následne sa vrátime v čase, stanúc sa svedkami jeho pekelného zrodu. Potom dej zas skáče, tentokrát dopredu, Skinner je odsunutý na vedľajšiu koľaj a príbeh sa sústredí na iné postavy. Ale vieme, že tam niekde číha a je len otázkou času, kedy ho opäť uvidíme. Môže to znieť komplikovane, ale ja každý komiks zásadne čítam dva razy a pri repríze to do seba všetko pekne, hladko, šarmantne, fajnovo a jednoducho zapadlo (ale pravdou je, že v niektorých súvislostiach som sa stále strácal, viď. masový hrob). Scenár sa miestami hrá na inteligenta a pritom kopíruje iných (evolúcia ohľadom pobytu na slnku by bola geniálna, keby s ňou dávno predtým neprišiel Blade).

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. - 11. 3.)

03.03.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2011 - Eisner Award (Best New Series)


Kniha Americký upír v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených302x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených17x
v Knihotéce112x
v Chystám se číst241x
v Chci si koupit139x
v dalších seznamech10x