Maska boha slnka přehled

Maska boha slnka https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357933/bmid_maska-boha-slnka-qC1-357933.jpg 4 111 111

Amerotke série

1. díl >

Paul Doherty je uznávaný historik, ktorý brilantne využíva svoje vedomosti pri písaní napínavých detektívnych príbehov, odohrávajúcich sa na pozadí skutočných historických udalostí. Aj v tomto románe dokonale uplatnil svoje oslnivé vedomosti o Egypte, a tak vznikol strhujúci príbeh, v ktorom sa pôsobivo prelína fikcia so skutočnosťou. Dej neobyčajne dramatického historického románu s detektívnou zápletkou sa odohráva v období panovania faraóna Thutmosa II. a jeho manželky kráľovnej Hatšepsovet. V zjednotenom Egypte nastalo obdobie nového a veľkolepého rozmachu, čo iba zosilnilo boj o moc a získanie popredných miest na kráľovskom dvore. Zrazu nečakane a záhadne zomiera Thutmose II. a sudca Amerotke sa ujíma vyšetrovania, čo skutočne bolo príčinou náhlej panovníkovej smrti. Priebeh vyšetrovania komplikuje množstvo prekážok, tajomných úkazov a čudných zmiznutí. Sprisahanci nešetria silami ani prostriedkami, aby vyšetrovateľa zviedli na falošnú stopu. Vyriešenie záhady faraónovej smrti bude prekvapením pre čitateľa.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

The Mask Of Ra , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maska boha slnka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

666Jitka
11.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Poslední dobou jsem dost zanedbávala četbu o mém oblíbeném starověkém Egyptě a proto jsem sáhla po prvním dílu této série, který nás prostřednictvím nejvyššího soudce Amerotkea zavede do období počátku vlády slavného faraona - ženy Hatšepsut, jež vládla v 15.století před Kristem. Kniha čtivě popisuje mocenský boj po úmrtí panovníka Thutmose II., který byl zároveň nevlastním bratrem i manželem Hatšepsut. Velmi dobře jsou popsány vztahy a život u dvora faraonů, životy kněží, vojáků a dalších obyvatel této prastaré říše. Dočteme se o prvním slavném vítězství této velké královny na válečném poli, kterým si zajistila titul faraona a získala si všeobecný respekt a úctu. Autor se zabývá také otázkou víry v celou škálu bohů a jejich uctívání, které ke starému Egyptu neodmyslitelně patří. Jediné, co mi v knize vadí kromě menších nesrovnalostí, je fakt, že autor Cheopsovu pyramidu umístil do Sakkáry, kam rozhodně nepatří, na rozdíl od nejstarší Džoserovy stupňovité pyramidy, dalších sedmi pyramid a jedné mastaby. Příběh je však, až na tyto nesrovnalosti, čtivý a je třeba hledět na to, že je to historický román a ne literatura faktu. Přenesla jsem se díky němu opět o tisíce let zpět do dávné minulosti a zapomněla na všední starosti této uspěchané doby.

1871
02.08.2023 3 z 5

Historická detektivka, ale u tak závažného tématu zápletky bych čekal více filozofického náhledu. Ohrožení polyteismu, které vyvrcholí vraždou boha na zemi?


Racek213
26.05.2023 4 z 5

No jo, dostal jsem se k tomu až teď a nějak jsem se nemohl začíst. Přišel druhý den a já se nemohl zastavit. Dobré to bylo. Takže už čtu díl 5 a pořád to baví.
Pár drobností bych asi našel, některé věci, potraviny i techniky asi Egypťané neznali, ale to jsou jen drobné vady na kráse.
Samozřejmě, četl jsem i Soudce Ti a je to trošku jiné. Soudce Ti přece jen vychází z čínské tradice a písemných záznamů i dobové literatury (byla to skutečná postava) a je tam proto zahrnuty tradiční fantasktní prvky (skvělý seriál o jeho žákovi najdete na youtube Strange Tales of Tang Dynasty , škoda že se nepřekládá u nás mnoho čínské kvalitní beletrie, pořád jen samý disent a emigranti atd. ) .. tady nic takového neuvidíte. Takže, oba autoři jsou už moji oblíbení...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Maska boha slnka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených177x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených8x
v Knihotéce138x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x