Anglický pacient přehled

Anglický pacient https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83080/bmid_anglicky-pacient-mjo-83080.jpg 4 243 243

Román Anglický pacient z roku 1992 sa môže na prvý pohľad zdať súčasnému čitateľovi málo príťažlivý pre prostredie a reálny čas, do ktorého je situovaný. Druhá svetová vojna a rozbombardované Toskánsko tvoria však pre autora len odrazový mostík, pretože Ondaatje hneď, ako nájde svoj špecifický rytmus rozpoznávania, vovedie čitateľa do strhujúcich príbehov štyroch postáv pochádzajúcich z úplne odlišných prostredí, ktoré sa náhodne stretnú tesne pred koncom vojny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The English Patient , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anglický pacient. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (68)

Katka2382
22.04.2024 5 z 5

Nádherný film a nádherná kniha.
Každý z nich má něco.
Vůbec nechápu tak nízké hodnocení.

terka
08.01.2024 5 z 5

Knihu Anglický pacient jsem četla dvakrát (zatím...),, film jsem viděla nejméně čtyřikrát. Obojí se mi moc líbí. A komu se zdá kniha trochu "zmatená" a málo stravitelná, ať shlédne film, potom se v textu lépe orientuje a určitě mu přijde na chuť, protože všechny krásy knihy samozřejmě nejde nacpat do filmu. Ale ani tolikeré čtení a koukání mi nezabránilo v chybě: vždy mě lákalo si přečíst knížku, kterou hlavní hrdina nosí všude s sebou, do které vkládá velmi osobní vzpomínky atd. I šla jsem do knihovny a půjčila si Tacitovy Letopisy. Líbily se mi moc. Až včera při večeru s filmem jsem zjistila, že ne Tacitovy Letopisy, ale Herodotovy Dějiny jsem měla číst! Na druhou stranu díky za mou nepozornost a zapomnětlivost - číst Tacita by mě asi nikdy nenapadlo a přišla bych o velký zážitek:-)


Thalin
25.10.2023 2 z 5

Jeden z velmi mála případů, kdy se mi kniha nelíbila a film ano. Ze začátku jsem musela do čtení vyloženě nutit, nesedl mi styl a ani žádná z postav mi nebyla moc sympatická. Děj mi navíc místy přišel zmatený. Nezaujalo mě to a na rozdíl od filmu se ke knize určitě nevrátím.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1993 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - Canada and the Caribbean)
1992 - Booker Prize


Kniha Anglický pacient v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených358x
ve Čtenářské výzvě131x
v Doporučených18x
v Knihotéce134x
v Chystám se číst163x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech11x