Ani sami bohové přehled

Ani sami bohové https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33122/bmid_ani-sami-bohove-JEd-33122.jpg 4 434 434

Proti hlouposti ani sami bohové nic nezmohou... Vynález Pozitronové pumpy, která umožňuje čerpat z blízkého paralelního vesmíru téměř zadarmo a neomezeně energii, přivedl lidstvo do éry hojnosti a blahobytu. Skupina vědců však zjišťuje, že oba vesmíry jsou těmito energetickými přenosy narušovány. Nepřestaneme-li Pumpu používat, oba vesmíry zaniknou. Jenže jak přinutit lidi, aby se vzdali svého pohodlí? Zkuste se vzdát elektřiny. Román patří k Asimovovým nejlepším. Kniha – dle autorových slov psaná „nad hranicemi možností“ – zaujme především svým obrovským citovým nábojem, což se od autora „technokrata“ příliš neočekává. Ani sami bohové určitě patří do zlatého fondu science fiction.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Gods Themselves , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ani sami bohové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (76)

n.ezn.amy
13.05.2024 5 z 5

Vědci vymyslí elektronovou pumpu, která umožňuje čerpat energii z vesmíru. Ovšem hrozí, že díky tomu se naruší stabilita vesmíru. Peter Lamont na toto nebezpečí začne upozorňovat, ovšem levná energie je pro některé lidi víc než katastrofa, která může přijít. Klasický Asimov, kde si moc velké akce neužijete, ovšem intriky jsou krásně vykombinované. Asimov za mě patří mezi největší velikány sci-fi

gladya
09.04.2024 5 z 5

Asimov je můj oblíbenec. A tahle knížka to jen potvrzuje. Nic na tom nemění fakt, že některé jeho knížky po těch desítkách let trochu zastaraly, vývoj společnosti a vědy samozřejmě neodpovídá tak docela tomu, jak si to představoval před desítkami let. Jenže myšlenky podle mě nezastaraly a lidé jsou pořád stejní. Zkrátka je to o lidech a sci-fi je zajímavá kulisa.
Líbilo se mi to, vzpomínala jsem na znalosti chemie, jak je to s izotopy a nezapomněla jsem to. To se mi na hard sci-fi líbí, čtenář si užije nejen to fi, ale i trochu toho sci. Samozřejmě, užívám si to jen na úrovni laika, míru vědecké správnosti si posuzovat netroufám.

Je to spíš o intrikách, akce tam moc není , což mi rozhodně nevadí.
A ta úvodní věta z anotace (a vlastně pokračování názvu) : " Ani sami bohové proti hlouposti nic nezmohou" je trefná.


Slezadav
04.03.2024 3 z 5

U této knihy je mi trochu líto, že dávám pouze tři z pěti, ale bohužel obsahuje pár zásadních pasáží a z mého pohledu nedostatků, kvůli kterým nemohu dát více.
Předně si myslím, že kniha mohla být výrazně kratší. Myšlenky, které Asimov prezentuje jsou famózní, ale zejména v prostřední části je tolik nudné omáčky, že se četlo velmi špatně. Absurdně zdlouhavé a opakující se popisy způsobu života a rozmnožování "paralidí" mě velmi nudily. No, alespoň se dá hovořit o tom, že tam postavy procházely nějakým vývojem, což se u tohota autora moc neděje.
První část byla výborná a třetí část trpěla jednak na zbytečnou romantickou linku a druhak, stejně jako prostřední pasáž, na velmi časté a zbytečné sexuální narážky. Skoro jakoby Asimov cílil na to, že tohle téma prodává. Nicméně v podobném sci-fi románu je to podle mého zbytečné a lépe by udělal, kdyby prohloubil jiná témata. Třeba politické tření mezi Měsícem a Zemí, špionáže apod.
Ani závěr není příliš úderný a vyznívá celkem do ztracena. A to tolik, že vyvrcholení knihy přichází spíše na konci prostřední části, ale ani tam to není bůhví jak slavné. Očekávání byla vyšší, ale nakonec jsou z toho průměrné 3* za skvělé nápady utopené v hromadě zbytečností.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (3)

1973 - Locus Awards (Best Novel)
1973 - Hugo Award (Best Novel)
1972 - Nebula Award (Best Novel)


Kniha Ani sami bohové v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených640x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených32x
v Knihotéce281x
v Chystám se číst92x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

sci-fi

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti