Archangelsk přehled

Archangelsk https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65560/bmid_archangelsk-IXU-65560.jpg 4 52 52

V polovině devadesátých let se v Moskvě koná sympozium při příležitosti otevírání ruských archivů. Setkávají se na něm vědecké kapacity z celého světa. Náhoda svedla dohromady anglického historika a amerického reportéra, kteří se vydali po stopě dosud neznámých Stalinových dokumentů. Pátrání je zavedlo historicky až čtyřicet let dozadu a zeměpisně vysoce na chladný ruský sever. Tam nakonec vyřeší ohromující záhadu, která by mohla zvrátit chod dějin. Ukáže se totiž, že Stalin zanechal lidstvu dědictví, jaké by si nikdo nepřipustil ani v nejbujnější fantazii ...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Archangel , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Archangelsk. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

martin_aston
22.09.2023 3 z 5

Harris píše pútavo. Ale jeho alternatívne histórie sú ťažko uveriteľné (aj Otčina). Takže kto sa odosobní, čítaním sa pobaví (aj tu je atmosféra vynikajúca).
Kto nie, tomu odporúčam Harrisove knihy s reálnym základom (trilógia Impérium, Mníchov, Dôstojník a špión), tie sú brilantné.

hanak_v_exilu
26.04.2023 4 z 5

Robert Harris, autor několika oceňovaných historických románů a Otčiny, uctívané v komunitě zabývající se alternativní historií, napsal, no v podstatě už taky historický román, respektive knihu s tématem alternativní historie. Tentokrát je úkrok stranou mnohem menší než je na tenhle subžánr obvyklé, ale tajemství postupně odhalované na stránkách knihy má potenciál změnit svět od základů. Téma je výbušné a Harris umí držet napětí, takže tenhle kříženec mezi detektivkou, mysteriózním dramatem a špionážním thrillerem šlape na výbornou. Kdyby měl otevřenější konec, dal bych i tu pátou hvězdičku.


Boby17
29.06.2022 5 z 5

Zajímavý příběh alternativní historie se mi líbil. Byl akční, chvílemi zběsilý a asi docela výstižně popisoval postsovětskou realitu. V půlce knížky jsem očekával jiný závěr, ale ten skutečně autorem předložený byl mnohem dramatičtější. Hodnotím 4,6 hvězdy, takže zaokrouhluji na pět celých.

A ještě zajímavý citát:
"Profesor I. A. Kuganov odhaduje, že v období let 1917-1953 bylo v Rusku zabito 66 milionů lidí – zastřeleno, umučeno či zahynulo na podvýživu, podchlazení či vyčerpání z práce. Jiní soudí, že tento počet činí pouhých 45 milionů. Ale kdo to dokáže spočítat přesné?
Mimochodem ani jeden z těchto odhadů nezahrnuje třicet milionů lidí, kteří zahynuli ve druhé světové válce.
Uveďme to do kontextu. Počet obyvatelstva Ruské federace dnes činí zhruba 150 milionů. Za předpokladu, že by nedošlo k hrůzám komunismu a demografická struktura se vyvíjela normálně, měla by nyní 300 milionů obyvatel."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Archangelsk v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených67x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit5x