Šógun (II. a III. díl) přehled

Šógun (II. a III. díl) https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61865/bmid_sogun-ii-a-iii-dil-WQh-61865.jpg 5 163 163

Druhá a třetí část první knihy Asijské ságy, která se odehrává v Japonsku 17. století. Clavell se opírá o skutečnou historii anglického mořeplavce. Velmi obsáhlý román Jamese Clavella popisuje Japonsko očima cizince – lodivoda Blackthorna, který ztroskotá u japonských břehů. Celý příběh je jazykově velmi bohatý a popisuje Blackthornův niterný přerod a pochopení japonské mentality. Pod okolními vlivy se začíná měnit jeho postoj k věcem jako je smrt, láska a sex. Díky tomu, že mu je propůjčen vysoký titul (hatamoto), se domnívá, že se mu někdy podaří vrátit se do rodné země zpět k rodině. Jeho plány už ale jednou ztroskotaly… Jeho snahy o návrat však ničí politické a mocenské pozadí, kterého se stal součástí.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Shōgun , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šógun (II. a III. díl). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Tilikum
12.05.2024 5 z 5

Pod vlivem seriálu jsem oprášil třicet let starý výtisk a podruhé ho přečetl. Jedna z nejlepších knih mého života.

Lenka.Vílka
11.03.2024 5 z 5

A teď se dostávám k tomu praktickému. Lze druhou a třetí knihu hodnotit jinak než první jenom proto, že jsem četla vydání rozdělené na dvě části místo jednu tlustou bichly? Určitě ne...

I tady dál příběh plyne jako řeka. Jenom je trochu víc hutnější, protože jak postupuje děj, všechno graduje do finále, které odpovídá celému vyznění knihy. Včetně konce bez nějakých "přepálených kolotočů". To by byla asi dost zklamaná...

Ale i tak jsem raději za přečtení téhle verze. A její existence. Holt když máte bordel v hlavě, tak to občas jinak nejde ;)


PierReVesper
11.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha mě bavila i přesto, že stále čekáte nějaké hromadné sekání hlav a ono se v podstatě nic neděje. Ne že by se tady neumíralo, ale ne tak, jak by si každý představoval.
Intrikaření, tajné dohody, zrady, čest a láska.
Druhá polovina Šóguna všechno tohle přináší ve velkém a můžu říct, že mě to bavilo. A nejvíc asi Jabu, který je takovou tragikomickou postavou a škoda, že nedostal více prostoru Omi.
Jelikož jsem si o historických předobrazech postav něco načetl, věděl jsem, že Toranaga vyhraje, ale že se to celé odehraje na deseti řádcích, to mě dostalo. :-D
Jak jsem psal u první knihy, tak jsem dočetl, dokoukal původní seriál a pokračuji v tom novém. Musím pochválit zpracování zroku 1980, to se opravdu povedlo a v něčem mi i přišlo lepší, než to nové.

Co říct závěrem, Blackthornův přerod v samuraje se mi hodně líbil a celkem jsem se s ním sžil až natolik, že při setkání s ostatními členy posádky jsem je chtěl prostě nechat povraždit.
V komentářích byly zmínky, že je kniha zdlouhavá, ale to mi vůbec nevadilo a pěkně se to neslo v duchu trpělivosti, kerou pěstoval Toranaga a třeba posledních 250 stran jsem přečetl asi za hoďku a půl.
Docela mě udivilo, že druhý díl neobsahuje ilustrace jako první a byla to škoda.
A další menší mínus byl v ději a to, že se Blackthorne neučil bojovat s mečem, když už byl ten samuraj. Sice se to celé odehrává za poměrně krátkou dobu, ale i tak.
Hodnotím knihu pozitivně a určitě se k autorovi a Asijské sáze vrátím.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šógun (II. a III. díl) v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených227x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených26x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

Japonsko 17. století historické romány

Autorovy další knížky

James Clavell
britská, 1921 - 1994
2003  93%Král Krysa
2000  92%Tchaj-pan
2009  84%Gaidžin
2009  94%Šógun
1991  93%Šógun (I. díl)