Autistky: O ženách na spektru přehled

Autistky: O ženách na spektru https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510362/bmid_autistky-o-zenach-na-spektru-U7m-510362.jpeg 4 54 54

Autistické ženy jsou jako nepolapitelné stíny. Dospělá žena s vysokofunkčním autismem je pro nás prakticky neznámým fenoménem pokud se objeví ve filmu či literatuře, pak pravděpodobně jako ženská verze mužského nerda se zájmem o počítačové hry, matematiku, Rubikovu kostku nebo vlakové jízdní řády. Švédská spisovatelka Clara Törnvallová, jíž byl autismus diagnostikován ve dvaačtyřiceti letech, zjistila, že její prožívání a chápání se od běžných představ o autismu velmi liší. Proto vykresluje jiný obraz. Ve svém osobním vyprávění mísí prvky literatury faktu s rozhovory s autistkami a zpochybňuje náš pohled na normalitu a odchylky od normálu. Zaměřuje se na skupinu žen, které byly ve společnosti dosud neviditelné.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Host
Originální název:

Autisterna: om kvinnor på spektrat , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Autistky: O ženách na spektru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

sgjoli
včera 4 z 5

Tohle téma žen-autistek mne zaujalo a velmi zajímalo - z různých osobních důvodů. Tak jsem se rozhodla knihu přečíst a načerpat nové informace a rozšířit si obzory. A bylo to zajímavé čtení.
Autorka tu kombinuje několik dílčích linií, které se tématu nějak věnují. Jednak tu vypráví svůj vlastní příběh, jaké to je být ženou autistikou a jaké to je být diagnostikován až v dospělém věku. Jak najednou spousta věcí začne dávat smysl, když najednou některé aspekty svého života konečně dokážete pojmenovat.
Dále se tu autorka věnuje ženám - autistkám (ať už známým osobnostem či "obyčejným" neznámým ženám s touto diagnózou) a poukazuje tu na jejich životní zkušenosti s touto diagnózou. Příběhy jsou též prokládány informacemi o lékařském výzkumu autismu se zaměřením na ženy s touto diagnózou. Snaží se tu poukázat na to, proč je tak těžké u žen autismus diagnostikovat a proč to trvalo tak dlouho, než se začalo akceptovat, že autismus není jen diagnóza vztahující se na mužskou populaci.
Celkově se tu čtenář dozví řadu informací - teoretických i konkrétních zkušeností konkrétních žen, díky čemuž dává autorka nahlédnout pod pokličku této diagnózy. Jaké to pro ženy je žít s autismem.
Pokud člověk sám není autista nebo ve svém okolí nemá nikoho s PAS, je možná těžké to nějak šířeji pobrat, co všechno autismus obnáší. A proto je důležité, aby podobné knihy vycházely a člověk se mohl poučit, něco se dozvědět a snad být při setkání s autistou empatičtější.
Pokud je toto téma, které vás zajímá, za sebe mohu doporučit.

Nikola086
02.04.2024 5 z 5

Kniha, kterou by si postupem času měl přečíst každý. Protože když si ji člověk přečte, dojde mu spousta věcí a dost se i zamyslí. Nejen nad sebou, ale i nad celým světem tak trošku.


Alena_S
19.01.2024 5 z 5

Není to divné? - Přečíst si knihu na toto téma a své dojmy shrnout do věty: "Má recht." :-)
Spoustu z těch postřehů totiž občas vidí každý: Třeba že dnešní svět je samý kravál a multitasking (a asap! ale s úsměvem!). A už nevím, co nás naučilo očekávat, že ostatní vědí, na to myslíme, a zařídí se podle toho. Potřebujete chvíli klidu? Předložte omluvenku od lékaře...

všechny komentáře

Související novinky (2)

Korunní princezny, Sparrow a další knižní novinky (20. týden)

14.05.2023


Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)

07.05.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Autistky: O ženách na spektru v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených77x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených3x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst129x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

autismus ženy psychologie poruchy chování diagnostika (lékařství)

Autorovy knížky

Clara Törnvall
švédská, 1967
2023  83%Autistky: O ženách na spektru