Barbarella (limitovaná edice) přehled

Barbarella (limitovaná edice)
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352341/bmid_barbarella-limitovana-edice-QL8-352341.jpg 4 42 42

LIMITOVANÁ EDICE S OBÁLKOU KÁJI SAUDKA! Klasický černobílý komiks Jeana-Clauda Foresta ze šedesátých let se stal legendou, kromě jiného i díky slavnému filmovému zpracování Rogera Vadima s Jane Fondovou v titulní roli. Barbarella, jejíž komiksovou podobu autor vytvořil podle Brigitte Bardotové, cestuje z planety na planetu a zažívá fantastická dobrodružství. Je to samostatná, smyslná hrdinka a v jejích příbězích se silně doráží dobová sexuální revoluce i myšlenky hippies. Hrdinka na cestách kosmem potkává různé nezvyklé mimozemšťany, netvory, roboty a anděly, a klasickým se kromě mnoha jiných stalo například její utkání se strojem na rozkoš, „orgasmotronem“, který utahá a zničí. Plníme dluh, který česká nakladatelství měla k základním dílům světového komiksu, a kromě prvního původního alba přinášíme v jednom svazku i pokračování z roku 1974, nazvané Hněv minutožroutů. Barbarella se tu se svým kočovným podnikem dostává do jiného rozměru a zaplete se do složitého mocenského boje o planetu Spectra.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barbarella (limitovaná edice). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Akana
včera 4 z 5

Je to stejně půvabně naivní, lechtivé a nemotorně emancipované jako ten starý Vadimův film s Jane Fondovou. Lehce zchátralá klasika, která vás nutí k úsměvu, ale ne k tomu škodolibému a povýšenému, ale k úsměvu shovívavému nebo dokonce okouzlenému. I když je pravděpodobné, že v tomto případě to pánové budou vidět trochu jinak než dámy.

n.ezn.amy
22.09.2023 3 z 5

Hlavní hrdinka Barbarella krásná dívka, která putuje mezi planetami, zažívá úžasná dobrodužství, neohrožená a vždy stojí na straně dobra. Možná trochu naivní příběh, ale pro fandy komiksů naprostá klasika


sharik
20.02.2022 4 z 5

Na komiksy a grafické romány moc nejsem, ale Barbarellu jsem si nemohl nechat ujít. Naivní scifi ze šedesátých let o meziplanetární cestovatelce, ovlivněné zejména roztávajícími mravy dané doby, volnou láskou a myšlenkami hippies.
V první – eponymní – části uprchlice Barbarella zprvu cestuje tak nějak bezprizorně, nedá se říct, že by šlo o ucelený příběh a celé se to může zdát chaotické, dokud se ve druhé polovině neobjeví sevřenější děj – znalci filmového (poněkud parodického) zpracování teď poznají staré známé momenty, zhýralé město Sogo, labyrint, nebo slepého "anděla" Pygara.
Druhá část, obsažená ve svazku, je o pár let mladší a nese název Minutožroutův hněv. Už od počátku je tu jasná příběhová linie, po téhle stránce je Minuožroutův hněv vlastně lepší než původní Barbarella. Taky je tu víc humoru a otevřenější erotika (ale ona ta jen naznačovaná měla asi větší kouzlo). Přesto musím říct, že Minutožroutův hněv mě vlastně bavil míň než Barbarella – chybí mu ta lehkost a kouzlo úžasu prvního dílu, ústřední postava Barbarelly tu už nepůsobí jako samostatná (byť naivní) hrdinka, ale spíš jako hloupá holka, sice emancipovaná, ale ne vždycky a ne s každým.
Jasně, z dnešního pohledu je Barbarella spíš sexsymbol než feministická frajerka. Jenže ona je vlastně obojím tak trochu zároveň. A to je pořád fajn.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Barbarella (limitovaná edice) v seznamech

v Přečtených47x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

erotika komiksy sci-fi

Autorovy knížky

Jean-Claude Forest
francouzská, 1930 - 1998
2017  71%Barbarella