Barva vraždy Bee Larkhamové přehled

Barva vraždy Bee Larkhamové https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398898/bmid_barva-vrazdy-bee-larkhamove-TRo-398898.jpg 4 66 66

O Jasperovi byste měli vědět tři věci: 1. Vidí svět úplně jinak než vy. 2. Nedokáže rozpoznávat obličeje. Ani svůj vlastní. 3. Stal se jediným svědkem vraždy své sousedky Bee Larkhamové. Jenže chytit vraha, jehož obličej si nepamatujete, není jednoduché… Synestezie je způsob vnímání, při němž určitý vjem vyvolává vjem jiný, který nemá oporu ve skutečnosti. Svět třináctiletého Jaspera Wisharta je vymalovaný barvami, které nikdo jiný nevidí. Slova, čísla, hudba, dny v týdnu, hlasy lidí — to vše má svůj vlastní, jedinečný odstín. V pátek však Jasper objevil novou barvu, která se mu nelíbí a které nerozumí — barvu vraždy. Jasper má podezření, že provedl něco strašného a že s tím má něco společného i jeho otec. Zakrvácený nůž, křik a obrazy, které mu víří v hlavě, chlapci nahánějí strach. Rozhodne se proto znovu projít události posledních měsíců a poté příběh svého vztahu s Bee namalovat. Jasper se zoufale pokouší vyznat ve svých vzpomínkách i barvách, které ho nakonec dovedou k pravdě. Zdá se však, že ve hře je ještě někdo další, kdo se mu jeho úsilí pokouší překazit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

The Color of Bee Larkham's Murder , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barva vraždy Bee Larkhamové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

TomHr
16.11.2023 5 z 5

Velmi netradiční detektivka. Hned od začátku je potřeba naladit se na specifické vyprávění autistického kluka. Ovšem pak se čtenáři otevře úžasný svět, ve kterém každý člověk, každý zvuk, každé jídlo, dokonce i den v týdnu má svou barvu. Detektivní linka v první půlce knihy ustupuje do pozadí, rozkrývání zločinu probíhá zvolna a až v závěru nabere spád. Snad by knize prospělo o něco zredukovat počet písmenek, přesto se jedná o velmi příjemné překvapení. Mimochodem, věděli jste, že je v Anglii celoročně dovolen lov jednoho konkrétního druhu papouška?

Nattali.ka
10.04.2023 2 z 5

Tento žánr detektivek nebo vražd si přečtu pouze jednou za čas. Příběh vyšetřování vraždy navíc s autistickým hlavním hrdinou pro mě byl docela nezáživný, ačkoli mám s autisty pracovní zkušenost, dokážu si představit, jak je to s nimi složité. I tak jsem několikrát knihu odložila a přečetla si knihu jinou. 200 stran se mi táhlo, přišlo mi to dost zdlouhavé a natahované, synestezie je dobře popsaná a bylo to zajímavé, ale někde neustále opakování popisování barev hlasu působilo rušivě, byť to mělo důležito roli. Asi až posledních 50 stran a rozuzlení mělo spád a čtěnář se konečně dozvídá jak to bylo. Překvapení nechybí, ale na to, že v knize nebylo moc postav nezbývá moc možností, kdo by mohl vrahem být.


Padla Hvezda
14.05.2022 4 z 5

Hlavní postava je naprosto, naprosto otravná (teda když má ty svoje amoky a volá na tisnovou linku). Jinak je to fajn příklad nedůvěryhodneho vypravěče. Konečné rozuzlení mě překvapilo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (13. týden)

24.03.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Barva vraždy Bee Larkhamové v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených81x
ve Čtenářské výzvě13x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst86x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

prosopagnosie

Autorovy knížky

Sarah J. Harris
anglická, 1972
2019  74%Barva vraždy Bee Larkhamové