Barvy loučení přehled

Barvy loučení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460353/bmid_barvy-louceni-1DU-460353.jpg 4 117 117

Loučení má mnoho tváří. Loučíme se s mrtvými – s rodiči, sourozenci, s milovanou ženou. Loučíme se s přáteli, známými, kolegy. Pomůže, je-li člověk přítomen umírání? Víme, že se s blízkým člověkem máme rozloučit. Ale tohle vědomí ještě samo o sobě není rozloučením. Rozloučení zařídí jen čas. Barvy loučení tvoří devět povídek, jejichž tématem jsou závažné události nebo momenty ve vztazích, které mají původ v minulosti, ale vyjdou na povrch až po letech. Teprve tehdy nastává rozloučení buď přímo s dotyčným člověkem, nebo s vlastní mylnou představou o něm… Někdy nás loučení hluboce zasáhne. A někdy nás osvobodí. Nový povídkový soubor Bernharda Schlinka je mistrovským dílem: klade zásadní otázky a neváhá na ně odpovídat.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Abschiedsfarben , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barvy loučení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

willy9203
19.03.2024 4 z 5

Povídky o lidských vztazích, které vám určitě náladu nezvednou. Některé mi připadaly dost o ničem, ale některé byly docela povedené. Jen si pak připravte míč na trudnomyslnost.

Eva2424
29.02.2024 3 z 5

Skoro bych tuto sbírku nazvala "Uražení a ponížení". Tento ufňukaný styl mi tedy vůbec nesedl. Skoro všechny postavy tady řeší naštvání na někoho, kdo jim údajně ublížil. Působí to, jakoby to ublížení silou vůle dolovaly z hlubin vzpomínek jen proto, aby se mohly vytrvale pitvat ve svém traumatu.
Hrdinové jsou zpravidla stárnoucí muži zklamaní kdekým (např. manželkou, bratrem nebo třeba mladou holkou ze sousedství), ale vyskytují se i zhrzené opuštěné ženy. Většina zápletek je silně přitažená za vlasy. Celou show nezachránil ani jednoduchý, povrchní styl. Tím jak byli všichni skoro násilně a chtěně traumatizovaní kvůli hloupostem, neprosvítala knihou žádná naděje, žádná moudrost a zůstal pouze otravný patos.


Dámaskloboukem
21.02.2024 3 z 5

Mám subdepresivní kamarádku. Protože vím, co vše na ni zivot naložil ani se tomu moc nedivím. Když si před par měsíci doma na rovné podlaze o vlastní trepku zlomila vážně nohu, dost se to s ní zhoršilo. Tak jsem ji přijela navštívit a vedle buchty, domácích vajíček a kytky mečíků jsem jí přivezla několik knih z vlastní knihovny. Byla moc rada a kupodivu vše, co jsem jí pujcila poctive přečetla. Na oplátku naznala, ze mi zapůjčí i své top knížky. V první pujcene se na první straně houpal oběšenec, v druhem - tomto titulu - je na první straně rovněž nebožtík. Já nevím, proč lidi se sklony k smutku a negativním emocem čtou takovéto knihy!?
Já zatím depresi nemam, ale v obavě, aby snad u mě taky nepropukla, jsem to radši nedočetla.
Nicméně musím přiznat, ze autor dovede krásně popsat to nehmatatelné, co kolem svých postav potřebuje čtenáři předat. Škoda, ze TO je většinou to smutné, negativni, subdepresivni.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Nový soubor povídek od autora slavného Předčítače

14.04.2021


Knižní novinky (13. týden)

28.03.2021


Citáty z knihy (24)

S rozloučením pohřeb nepomůže - k tomu se nehodí. Pomůže, je-li člověk přítomen umírání.


Nevím, proč jsem měl strach, ačkoliv jsem ho mít nemusel.


Je to zvláštní, ta dnešní touha být oběť. Jako by to byl čestný titul, jako by svědčil o slavném činu. Člověk, který jinak nic nedokázal, chce být aspoň oběť. Kdo byl oběť, utrpěl mnoho zlého, a proto nemohl nic zlého udělat. Kdo byl oběť, na níž se podepsali jiní, musí sám být nevinný.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Barvy loučení v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených124x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených6x
v Knihotéce90x
v Chystám se číst112x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

německá literatura

Část díla

všech 9 částí díla

Autorovy další knížky

Bernhard Schlink
německá, 1944
2009  85%Předčítač
2019  78%Olga
2022  84%Vnučka
2021  79%Barvy loučení
2017  81%Letní lži