Bělidlo přehled

Bělidlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254951/bmid_belidlo-zM6-254951.jpg 3 18 18

Bělidlo je symbolické místo „konečné, přírodními živly dovršené očisty od špíny, všeho toho nekalého, s čím se potýkají doslova i v přeneseném smyslu lidé v prádelně jednoho malého města. Bělidlo vznikalo původně jako náčrt k divadelní hře, za války ho autor přepracoval v román a v roce 1953 na popud divadelníků opět zdramatizoval. Na formě románu je divadelní prvek znát. Velký podíl dialogů je však v souladu jak s realistickou rovinou, tak se záměrem románu: ukázat, k jaké tragédii může vést nefungující komunikace mezi jinak blízkými lidmi. Románové postavy jsou prostí lidé, kteří nejsou zvyklí ani schopni své pocity verbalizovat, nanejvýš je v rozjitřeném stavu vnímají v metaforách ze světa přírody.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kalich
Originální název:

Bleikeplassen , 1946


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bělidlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

ondra295
15.02.2022 2 z 5

Zvláštní dílo. Já vám nevím, jestli to mělo být absurdní drama nebo jestli to Vesaas myslel jako realitu? Postavy se chovají nerealisticky a reagují úplně uhozeně na naprosto nicotné podněty.

Na můj vkus je to až moc jednoduché - respektive postavy jsou moc jednoduché. Šablonovité. Od začátku asi tak nějak tušíte, co kdo udělá. Prostě zvláštní. Kdyby to mělo nějakou hlubší myšlenku, asi bych přežil i tu absurditu, ale takhle to bylo prostě jenom... divné.

BeyondHorizon
18.06.2020 2 z 5

Bělidlo je krátký dramatický počin (je poznat, že to bylo zprvu myšleno jako divadelní hra), který má jednoduchý a trochu banální konflikt, rychlý spád a přehnané vyústění. Co jsem si z této knihy odnesla je fakt, že komunikace je opravdu důležitá. Lidé se často nechají něčím zaslepit (nejčastěji nenávistí) a pak už nechtějí poslouchat, věří jenom tomu, čemu chtějí a překrucují si realitu podle sebe.
Kniha je velmi jednoduše, bohužel musím říct, že až primitivně napsána. Postav je na tak krátký román mnoho, tudíž působí ploše a příběh je lehce přehnaný. Probíhá i jakási snaha o symbolismus, jelikož kniha se otáčí okolo bělidla (- bílá - čistota - nevinnost), ale bohužel to bylo přímo do očí řvoucí. Není toho mnoho, nad čím se lze zamyslet, alespoň tedy pro mě.


Teclaireddy
17.02.2019 3 z 5

Román opravdu připomíná divadelní hru - měla jsem pocit, jako bych četla jedno z Ibsenových symbolických děl. Ano, příběh, postavy i dialogy působí trochu nevěrohodně, spíš jako nástroj k zobrazení rozličných přístupů k životu. Z psychologického hlediska je zajímavé srovnání Tandera a Kristera, z nichž oba zažívají podobný pocit odmítnutí, ale každý ho řeší jinak. Symbolika románu je poměrně jednoduchá a průhledná (bělidlo jako místo očisty apod.), což není na přímo škodu, ale nemohu si pomoct, kniha na mě přeci jen působí jaksi nuceně a učebnicově - je jako stvořená pro analyzování, ale hlouběji se mě nedotkla, na to je příliš odtržená od reality.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bělidlo v seznamech

v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

norská literatura

Autorovy další knížky

Tarjei Vesaas
norská, 1897 - 1970
1975  86%Ledový zámek
1939  93%Vraní koně
1948  87%Dům v temnotách
2015  69%Bělidlo
1943  67%Samota Grinde