Benedikt z Nursie přehled

Benedikt z Nursie https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97685/bmid_benedikt-z-nursie-A56-97685.jpg 4 3 3

V knize je představen otec západního mnišství, patron Evropy a spoluzakladatel křesťanské kulturní tradice.

Náboženství Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Zvon
Originální název:

Benedikt von Nursia. Der Vater des abendländischen Mönchtums , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Benedikt z Nursie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

mirektrubak
09.12.2021 3 z 5

Benediktův životopis jsem měl tendenci vnímat jako přiznanou legendu, u které se nejenže nepochybuje o smyšlenosti konkrétních zázraků, ale jako nejistá se bere vlastně i samotná Benediktova existence (není to jen pohled sekulárního světa, v tomto duchu se Benedikt představuje i studentům teologie) - do toho ten lidový, až pokleslý, naivní styl, no a výsledkem byl pocit, že jak Benediktova řehole, tak jeho životopis (z knihy Dialogy z pera Řehoře Velikého) je pro čtenáře v našem století už hodně problematické čtení, které je sotva něčím víc než historickou zajímavostí.
Náhled Waltera Nigga na Benediktův život mě zaujal právě tím, jak odlišný postoj zaujímá. Bere totiž Benedikta velmi vážně a staví jeho pevnost a pokornou oddanost do protikladu s moderním světem. Je v tom někdy (podle mého názoru) dost nespravedlivý a někdy i vyvolává pocit, že si vlastně jen skrze Benedikta vyřizuje účty s dobou, které přestal rozumět, ale ... ale přesto je na řadě míst překvapivě aktuální a jeho kritické postřehy vůči našemu pohodlnému křesťanství jsou dosti trefné – a stojí za to, se nad nimi zamyslet.

Samotná drobná knížka je členěna do tří částí. Nejprve pan Nigg převypráví to nepodstatnější z Benediktova života (podle Řehoře), pak okomentuje pro něj důležité části jeho Řehole, a nakonec se nám dostane i ukázek z obou interpretovaných děl – a můžeme si tak udělat sami obrázek.
A protože je to knížka útlá a dobře čtivá, dá se zmoct za jeden večer - a pro mě osobně to byl večer příjemně strávený a tohoto svého setkání s Benediktem nelituji.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Benedikt z Nursie v seznamech

v Přečtených3x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst1x