Berlín 1936 přehled

Berlín 1936
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343975/bmid_berlin-1936-M0h-343975.jpg 4 37 37

Příběh o šestnácti dnech Hitlerovy olympiády. V létě 1936 se v Berlíně všechno točí kolem olympijských her. Desetitisíce lidí proudí do německého hlavního města, které chtějí národní socialisté prezentovat jako světovou a otevřenou metropoli. Oliver Hilmes sleduje prominentní i zcela neznámé osoby, Němce i zahraniční hosty na stadionech i v ulicích, které žijí nejen sportovní událostí. Na krátkou chvíli zmizely cedule zakazující Židům to či ono, místo nacistické hymny Horsta Wessela zní jazz. Jako by se Berlín změnil na úplně normální evropské velkoměsto. Jenže nacistický režim v pozadí dál pracuje na tom, aby ovládl veškeré dění v zemi. V knize Berlín 1936 vypráví Oliver Hilmes o atmosféře města, kde se po čtrnáct dní setkávali nejlepší světoví sportovci, diplomaté a nacističtí pohlaváři, stejně jako transvestité, prostituti, majitelé restaurací, Berlíňané i turisté. Jsou to příběhy, které nás fascinují a překvapují, ale z nichž nás také mrazí.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Host
Originální název:

Berlin 1936: Sechzehn Tage im August , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Berlín 1936. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

icewind
16.02.2022 5 z 5

"Podivná kniha, skoro až nebezpečná..." zapsal by si možná do deníku Joseph Goebbels. Olympijská fasáda propagandy je zde zachycena ve všech pěti provázaných kruzích, na druhou stranu...přiznám se, že ta atmosféra co tuhle akci doprovázela byla nejspíš pro lidi co nechtěli vidět nebo prostě režimu podlehli naprosto fantastická. O to víc mrazí z kontrastu příběhů těch, kteří nejen viděli, ale měli i tu smůlu, že zároveň režim viděl je. Fascinující zachycení všech šestnácti dnů v knize s působivě zvolenou obálkou mě doslova pohltilo a zároveň donutilo k zamyšlení jak moc je provázaná oblast sportu, politiky, propagandy.....stejně jako ty olympijské kruhy.

Afilada
16.10.2020 5 z 5

Ani tak nejde o sportovní dění OH, ale o celkový pohled, jak v té chvíli vypadalo město, lidé, kultura, život běžný i výstřední, co cítili Židé, jak se často mýlili režimem okouzlení cizinci, co si v té chvíli zapisoval do deníku Goebels, co zajímalo Hitlera atd.
Čtenáře napadne paralela se Soči 2014 - ZOH, nákladné divadlo pod taktovkou Putina, příprava na invazi na východ Ukrajiny.


adorjas
20.01.2019 4 z 5

Veľmi zaujímavý priam reportážny počin. Krátke epizódy niekoľkých vytipovaných ľudí, ktorí sa v auguste 1936 ponevierali po Berlíne. Bavilo veľmi, a často som si vyhľadávala mená ľudí spomenutých v knihe.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Berlín 1936 v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit11x

Štítky knihy

Německo Berlín olympijské hry

Autorovy knížky

Oliver Hilmes
německá, 1971
2017  89%Berlín 1936