Bídníci I. přehled

Bídníci I. https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69099/bmid_bidnici-i-FaL-69099.png 5 673 673

K romantickému příběhu o bývalém galejníkovi, který zbohatne a pomáhá svým přátelům, se vracejí nové a nové generace čtenářů, kteří spolu s Hugovými hrdiny prožívají jeden z nejkrásnějších příběhů o utrpení a lásce, jaký kdy byl napsán. Sledujme tedy po letech znovu dobrodružství Jeana Valjeana a jeho věčného stínu Javerta, osudem pronásledované Fantiny a její malé Cossety, ušlechtilého Maria a vykutáleného Thénardiera. Ke kouzlu románu přispívá i to, že děj se odehrává v romantické scenérii staré Paříže třicátých let devatenáctého století, v zákoutí úzkých uliček, za tajuplnými zdmi kláštěrů a hřbitovů a dokonce i v podzemních stokách Paříže. Kniha se stala předlohou k úspěšnému muzikálu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les Misérables , 1862


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bídníci I.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (74)

Marekh
14.05.2024 4 z 5

Od autora jsem již v minulosti četl knihu CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI, která se mi líbila. Popravdě řečeno BÍDNÍKY jsem neměl v plánu vůbec číst, protože mě odrazoval rozsah tohoto díla, ale nicméně knihy mám doma, a tak jsem si řekl, že bych se mohl začíst a uvidím, jak se mi to bude líbit. A nakonec se mi knihy líbily, i když to byla náročnější četba.

Hlavní postavou je JEAN VALJEAN, který je poslán na galeje pro krádež chleba, ale jeho trest se prodlouží, díky pokusům o útěk až na 19 let! Chleba ukradl pro svoji sestru a její děti. Je neuvěřitelné, že kvůli krádeži chleba byl na tak dlouhou dobu odsouzen. Musí skrývat svoji totožnost. Je laskavý vůči chudým lidem a má smysl pro spravedlnost.

V románu vystupuje velké množství postav např.:

- biskup MYRIEL, kterého jsem si oblíbil pro jeho prostotu a otevřenému srdci

- policejní inspektor JAVERT, který se řídí jen zákonem, je zásadový a přísný

- FANTINA – dohnána k prostituci, její dcera se jmenuje COSETTA, které se říká Skřivánek

- MARIO – student

- pan GILLENORMAND - dědeček od Maria, má 91 let (dědečka jsem měl rád)

V románu vystupuje také rodina THÉNARDIEROVA a chlapec GAVROCHE, který byl raubíř, ale pomohl, když bylo potřeba.

Victor Hugo dělá mnoho odboček a kvůli tomu se román natahuje. Jednou takovou odbočkou je Bitva u Waterloo (1815), ve které autor popisuje různé podrobnosti z bitvy, anebo život jeptišek v klášteře. Bitvu u Waterloo bych klidně oželel, anebo tuto kapitolu zkrátil.

Román je rozvětvený a promyšlený. Příběh Jeana Valjeana byl rozhodně zajímavý, a přestože je kniha bichle, myslím si, že kniha stojí za přečtení. Dozvěděl jsem se hodně informací o francouzských revolucích, o Napoleonovi, o Ludvících (XIV. – XVIII.) a o celkovém životě v Paříži v 1. třetině 19. století.

Ve Francii byly různé revoluce a Hugo všechno do nejmenšího detailu popsal. Popsal chudobu a bídu obyčejných lidí. Nejděsivější je, že tímto utrpením (hlad, zima, ošoupané šaty) prošly také děti. Byl také hrozný a těžký život galejníků. Pokud se někdo ocitl na galejích, procházel si peklem na zemi. Hugo studoval z různých pramenů Bitvu u Waterloo a sám se byl také na toto místo podívat. V románu nalezneme hodně filosofických myšlenek.

Hugo byl toho názoru, že k úkolům moderní civilizace patří nejen rozvíjení svobody jednotlivce, ale také zlepšování materiálního života každého člověka.

Pokud by se v románu nevyskytovaly různé odbočky a detailní popisy všeho možného, kniha by se mi četla určitě lépe. Nicméně autor takto píše a bylo tomu také v případě Chrámu Matky Boží v Paříži, kdy také podrobně popisoval tento chrám a jeho okolí, což nebylo úplně záživné. Čtenář si musí vyhradit na tyto knihy více času, aby všechno nasákl a postupně vstřebal.

V hlavě se mi mísí různé zážitky z knihy a vzpomínám na osudy hlavních hrdinů. Fandil jsem Jeanu Valjeanovi, aby jej nezatkli a nedostal se znovu na galeje. Je určitě dobře, že se setkal s biskupem Myrielem a zamyslel se nad svým jednáním. Člověk přece může udělal ve svém životě více přešlapů, ale to neznamená, že takto musí pokračovat po zbytek svého života. A je určitě fajn, pokud se člověk dá na lepší cestu a začne pomáhat lidem, kteří pomoc nutně potřebují. Jean Valjean si mě získal i jinými věcmi.

Líbily se mi romantické scény a také některé pasáže v závěru II. dílu. Některé scény mě chytily více za srdce. Některé postavy mi byly od samotného počátku nesympatické a bohužel to trvalo až do úplného závěru, a naopak některé postavy mě svým jednáním překvapily až jsem tomu pomalu nemohl uvěřit, ale není řečeno, že člověk nemůže změnit názor nebo postoj, když se mu otevřou oči. Bohužel jak to už bývá, většinou se žádná revoluce neobejde bez krve a lidé při těchto revolucích umírají, jak tomu bude i v tomto románu.

V románu se prolínají prvky romantické a realistické.

Četl jsem vydání z Odeonu (1975). V knize se vyskytuje hodně poznámek pod čarou.

sajanka
18.07.2023 3 z 5

Velmi ráda jsem tuto knihu četla.


JakeTheDog
17.06.2023 4 z 5

Victor Hugo - Bídníci

Je možné na Bídníky pohlížet pouze jako na naivní a idealizovaný příběh o lásce a o boji dobra se zlem. Ve spoustě věcí jsou také poplatní době napsání. To vše je do jisté míry pravda, byla by ale velká škoda je hodnotit pouze tímto pohledem. Victor Hugo byl možná omezen dobou, v níž žil, dokázal ale velmi dobře snít i mimo ni a v lecčems ji předejít. Vytvořil komplexní a co se týče zkoumání lidské povahy univerzální knihu, ve které si dokáže snad každý najít to své. I v dnešní době dává podněty k zamyšlení nad obecně rozšířenými představami o lidské povaze a svědomí, o povaze práva, spravedlnosti, lásky, náboženství a politiky.

Bídníci vypráví příběh Jana Valjeana, který ukradl bochník chleba, aby nakrmil hladovějící rodinu. Při krádeži je přistižen a je odsouzen na pět let na galejích . Z věznice ovšem několikrát uprchne a vyslouží si tím prodloužení trestu na 19 let. Po propuštění je Jan Valjean pokořený a nenávidí celý svět. Brzy se ale setkává biskupem, který mu projeví obrovskou a nečekanou laskavost. Ve Valjeanově svědomí se odehraje velký obrat, který změní celý jeho následující život plný velkých událostí a nečekaných zvratů.

Bídníci ovšem nejsou pouze příběhem Jana Valjeana. Důležitou součástí je také historicko - filosofická část, která velmi často přesunuje děj na druhou kolej a zabývá se historickými reáliemi tehdejší Francie a filosofickým zamyšlením nad lidským životem a fungování společnosti. Tyto části tvoří pocitově kolem 40 % knihy a pro některé současné čtenáře mohou být překážkou (autor například na 50 stranách popisuje fungování jednoho klášteru) .

Victor Hugo psal velice krásným, květnatým a elegantním jazykem, který přirozeně plyne a svými dlouhými, poetickými popisy vytváří doslova nádherné momenty. Styl knihy je úžasný a sám o sobě je důvodem, proč jsem si užíval celých 1400 stran. Navíc nepůsobí ani příliš archaicky a je čitelný i pro dnešního čtenáře.

Stojí za to číst Bídníky i v dnešní době? Já jsem přesvědčený, že ano. Zkoumání lidské povahy, krásný jazyk, poutavý příběh plný zvratů, obsáhlá historická exkurze do Francie 19. století. To vše jsou důvody, proč dát Bídníkům alespoň šanci.

Hodnocení 4/5

všechny komentáře

Související novinky (2)

54 nových eknih zdarma (září)

23.09.2019


Nové eknihy zdarma (srpen, 7. díl)

14.08.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bídníci I. v seznamech

v Právě čtených18x
v Přečtených1 029x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených94x
v Knihotéce455x
v Chystám se číst339x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech14x

Štítky knihy

Francie revoluce 30. léta 19. století

Autorovy další knížky

Victor Hugo
francouzská, 1802 - 1885
2014  78%Chrám Matky Boží v Paříži
1928  93%Bídníci
2000  88%Muž, který se směje
1975  91%Bídníci I.
1967  79%Devadesát tři