Bílé zuby přehled

Bílé zuby https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26108/mid_bile-zuby-EyD-26108.jpg 4 134 134

Prvotina anglické autorky vypráví o problémech přistěhovalců různých ras v Anglii zhruba od 2. světové války až do konce tisíciletí. V rozmezí téměř padesáti let představuje autorka tři generace tří rodin londýnských přistěhovalců, které spojuje společný osud, úzkost z cizího prostředí a nutnost konfrontace s vlastním kulturním dědictvím. Přátelství dvou hlavních hrdinů, anglického válečného veterána a přistěhovalce z Bangladéše, spojují společné válečné zážitky a jejich snaha najít vlastní identitu ve světě, který jim nedovolí vyniknout. Jejich obyčejné životy pokračují v dětech, pozvolna zapomínajících na své kořeny a přizpůsobujících se cynickému a překotnému životu současného Londýna. Rodinná sága, čtivá, živě napsaná a prokazující velký cit pro problémy lidí hledajících nejen vlastní kořeny, ale také sebevyjádření.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

White Teeth , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílé zuby. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Pablo70
06.08.2023 5 z 5

Imigrant se však musí smát, když slyší o obavách nacionalistů, vyděšených z infekcí, infiltrace, mísení ras, zatímco je tohle jenom potěr, prkotina ve srovnání s tím, čeho se bojí imigranti s rozkladem a zmizením.
O tohle v této knize jde. Snáze pochopíme, jak to v dnešní Británii asi vypadá. Autorka to napsala mladá, sama má předky mezi přistěhovalci, je autentická. Je to oproti ČR docela mazec. A příběh je dobře vypointovaný. Ty jednotlivé frakce přistěhovalců mě docela bavily Doporučuji. (Alespoň uvidíte, že to tu nemáme tak zlý...)

dr.horrible
02.05.2023 4 z 5

Copak to nevíš, že si akorát?
Irie však nevědela, že je akorát. Byla tam Anglie - gigantické zrcadlo a byla tam Irie, a neviděla se v něm.


Greenfingers
18.10.2022 5 z 5

Bílé zuby jsou především hlubokou sondou do života a smýšlení přistěhovalců z různých kulturních prostředí. Zatímco první generace Bengálců představovaná Samadem a Alsanou se snaží praktikovat svou víru a dodržovat muslimské tradice, jejich děti již prochází asimilačním procesem. Jejich integrace do ne vždy přátelského prostředí Anglie osmdesátých a devadesátých let není jednoduchá. Někteří by nejraději "splynuli s davem" a byli angličtější než samotní Angličané (starší z dvojčat Magid), jiní se postupně radikalizují a přechází na pozice ortodoxního islámu (mladší dvojče Millat).
Dalšími protagonisty románu jsou Archie a Klára, smíšený manželský pár (Angličan-Jamajčanka) a jejich dcera Irie. Osudy obou rodin se proplétají a vše nakonec vrcholí dramatickým závěrem.
Autorka skvěle vykreslila jednotlivé postavy, poukázala na problémy integrace přistěhovalců. To vše velmi poutavě a s humorem. Doporučuji!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (6)

2001 - Sunday Times Young Writer of the Year Award
2001 - Commonwealth Writers' Prize (Best First Book - Europe and South Asia)
2001 - Commonwealth Writers' Prize (Best First Book)
2000 - Guardian First Book Award
2000 - James Tait Black Memorial Prize (Fiction Award)
2000 - Costa Book Awards (First Novel Award)


Kniha Bílé zuby v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených172x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených13x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst116x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech4x