Boj o první místo přehled

Boj o první místo https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38823/boj-o-prvni-misto-38823.jpg 4 595 595

Příběh třináctiletého Petra, který se díky výchově ve skautském oddíle stane vynikajícím a oblíbeným vůdcem třídy. 8.vydání.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boj o první místo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (47)

tatjana1737
26.12.2023 5 z 5

Další z raných foglarovek, ale ve srovnání s knížkou Přístav volá - ač podobně útlá - mnohem komplexnější a propracovanější. I když reálie školní třídy a celého příběhu zůstávají prvorepublikové, i dnes leckterý čtenář v třídním kolektivu nalezne takové Rudy Lorence nebo Motejly. Líbil se mi postupný růst hlavního hrdiny, jeho práce na sobě samém, a pamatuji si, jak jsem v době prvního čtení pokukovala po spolužačce, která do třídy přistoupila a chodila do skautu, a jak jsem podobně jako hlavní hrdina nakonec byla ze "svého Cyrina" spíše zklamaná :-). Podobně jako @RoBertino27, měla jsem tendence sbírat krabičky od sirek, ale myslím, že jsem nakonec neslepila ani dvě dohromady, natož abych promyslela celou náročnou konstrukci :-). To už mi přišlo snazší vyrýt si do lavice kružítkem železnici, ale ani to neklaplo :-).

Závěr knihy mohou někteří považovat za "agitku" pro myšlenku junáctví - a vůbec celá kniha propaguje ideály skautingu. K těm ovšem Petr Solnar vlastně nejprve dospěl sám, ještě než vstoupil do oddílu. (Dvojkaři prý Jestřábovy knihy příliš neznali a nečetli, ale pokud ano, muselo je potěšit, jak jejich jména a příhody zapracoval do svých děl - zde se kupříkladu mihne hned několik jmen legendárních členů oddílu, včetně Skukuma.) Co mne překvapilo bylo poměrně rychlé složení nováčkovské zkoušky i Petrův brzký nákup kroje - co si pamatuji, u mě obojí trvalo delší dobu.

Jak na knihách moc nemusím kapitoly ve smyslu "a co bylo s hrdiny dál", zde to vyznívá velice pěkně. Povšimněme si i nenápadné zmínky, že Petr bude i v dospělosti pro svůj smysl pro čest a spravedlnost narážet...

Rolada88
23.12.2023 5 z 5

Nejslepsi knihy mého dětství


RoBertino27
27.06.2023 3 z 5

Když jsem knížku četl poprvé, tak jsem byl nejvíc nadšen Dannerovou stavebnicí z krabiček od sirek - a dokonce jsem měl v plánu se do něčeho podobného pustit. Samozřejmě z toho sešlo a až podruhé jsem si uvědomil široký záběr postav a činů. Snad jediné, co mi trochu vadilo, byl závěr v duchu skautských příběhů, ale k tomu vlastně celý Boj o první místo směřoval.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (36. týden)

30.08.2020


Knižní novinky (35. týden)

23.08.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Boj o první místo v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených1 033x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených31x
v Knihotéce357x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x