Bouřlivý čas přehled

Bouřlivý čas
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13242/bmid_bourlivy-cas-QO9-13242.jpg 4 99 99

Bouřlivý čas série

1. díl >

Rozsáhlý společenský román, v jehož centru stojí osud neobyčejné ženy dozrávající v průběhu dramatických událostí 1. světové války v silnou individualitu, sleduje základní historické změny v Evropě až do 30. let 20. století. V osmnácti letech je Felicia Degnellyová uprostřed své rodiny hýčkaná svéhlavá kráska usilující o lásku svého přítele z dětství. Nic jiného ji vpředvečer vyhlášení války nezajímá a je pevně přesvědčená, že Maxova posedlost sociální spravedlností je jen zajímavou maskou, která se brzy rozpadne. Do jejích plánů zasáhne válka, která jednotlivé členy rodiny i přátele rozežene z rodinného panství ve Východním Prusku do všech koutů světa. Samotná hrdinka se po Maxově odchodu do Ruska ukvapeně provdá, shodou okolností se dostane na frontu jako ošetřovatelka a později do ruského zajetí. Uprchne k příbuzným do Petrohradu, kde v celé hrůze zažije vzplanutí i následky Velké říjnové revoluce. Ze svéhlavé krásky se mění v odhodlanou bytost hnanou pudem sebezáchovy, která přejímá odpovědnost i za jiné a snaží se z víru povstání zachránit zbytek rodiny riskantním útěkem do Estonska. Dramaticky se dostane zpátky do Německa a jako jedna z mála dokáže přežít za cenu osobních ztrát a obětí poválečnou krizi a dosáhnout iluze bývalého postavení. Jako zralá žena, která poznala přepych, ale především hlad, ponížení, strach a utrpení, se vrací do míst svého dětství jako nekorunovaná hlava rodiny a s obavou o osud svých dětí sleduje s obavami, ale i jasným postojem první náznaky nacistické rozpínavosti.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Sturmzeit , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bouřlivý čas. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Micha-Él
26.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Autorka je jedna z mých velmi oblíbených a ani tento její román mě nezklamal. První polovinu jsem si sice říkala, příběh fajn, krásně se to čte, ale Felicia mě hodně štvala svojí rozmazleností, sobeckostí, egocentrismem... Naštěstí ve druhé půli se už její charakter hezky "vytvaroval", a tak jsem četla s větším nadšením, respektive už jsem se od knihy téměř nedokázala odpoutat. Zaujímá jak široké období časové (1914-1930), tak prostorové. Podívala jsem se do Východního Pruska, Berlína, Francie, Petrohradu i Estonska, což mě moc bavilo. Charlotte vytvořila opravdu jedinečnou ságu s osobitými charaktery postav a jejich nelehkými osudy! Její styl psaní, který člověka naprosto pohltí, je excelentní. Už teď se těším na pokračování, moc povedená kniha.

konicekbily
30.04.2024 4 z 5

Na pozadí evropských dějin počátku dvacátého století se autorka pokusila napsat německý román něco jako "Jih proti Severu". Hlavní hrdinka i se svým okolím se obdobím první světové války protlouká "jak se dá" a autorka zde při skákání v čase a prostředí uplatní svůj vypravěčský talent.


harena
09.07.2021 5 z 5

Moc pěkný román, kde nás na příběhu jedné německé rodiny spisovatelka provede událostmi v Evropě. Na počátku 1. světové války žije naše rodina ve východním Prusku naprosto v pohodě, selanka, žádné starosti. Seznamujeme se podrobně se všemi členy rodiny, nejvíc poznáváme aktivní a sebevědomou Felicii, která rozhodně nebyla stvořená ke klidnému a nudnému životu na venkově. Ale klid končí, ruská armáda je v několika dnech ve východním Prusku, začíná také revoluce v Rusku, demonstrace v Berlíně a starost o rozsáhlou rodinu spočívá právě na Felicii. Zpočátku jsem měla obavu, že se ztratím v množství jmen, ale nebyl to problém. Musím poděkovat svým přátelům v databázi, protože jsem spisovatelku ještě neznala a proto mě překvapilo, jak opravdu poutavým způsobem píše, jakou má fantazii a jak dokáže propojit osudy jednotlivých hrdinů a navíc přesvědčivě vylíčit osudné udílosti v Evropě. Čteno jedním dechem. Druhý díl je prý ještě lepší, těším se.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bouřlivý čas v seznamech

v Přečtených129x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených16x
v Knihotéce81x
v Chystám se číst129x
v Chci si koupit17x