Bratia Karamazovovci přehled

Bratia Karamazovovci
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184024/bmid_bratia-karamazovovci-184024.jpg 5 870 870

Už vyše sto rokov neutíchajú spory o tom, ktorý z románov F.M. Dostojevského je najlepší. Jedni tvrdia, že prvý – Chudobní ľudia, – pretože znamenal novú kvalitu v ruskej literatúre (podľa Belinského to bol prvý ruský sociálny román); iní sa nazdávajú, že Zápisky z mŕtveho domu, pretože sú v nich všetky základné myšlienky a problémy Dostojevského tvorby posibírskeho obdobia; tretí zaň označujú Zločin a trest, pretože znamená novú kvalitu v spisovateľovej tvorbe (prechod od dialogického románu k polyfonickému) a je aj skladobne najucelenejší; štvrtí dokazujú, že Diablom posadnutí, pretože prináša jeho najhlbšie rozvažovanie o človeku a svete a piati vyzdvihujú práve Bratov Karamazovovcov, pretože je to posledný román, v ktorom sa ako v oceáne zlievajú všetky témy predchádzajúcich autorových veľtokových románov. Tak ako každý z Dostojevského románov, predstavujú aj Bratia Karamazovovci neopakovateľnú myšlienkovú a umeleckú kvalitu, takže z hľadiska jeho stúpencov môže byť najlepší. Ide o to, že tak ako celé jeho dielo, predstavuje ďalší, iný, nový pokus myšlienkovo a umelecky preniknúť k „človeku ako k tajomstvu, ktoré treba odhaliť.“ Tak totiž svoje autorské vyznanie, svoj program, charakterizoval ešte na začiatku spisovateľskej dráhy on sám. Za toto odhaľovanie ľudského tajomstva platil tým najcennejším – zdravím a životom.... celý text

Literatura světová Romány Filozofie
Vydáno: , Európa
Originální název:

Братья Карамазовы (Braťja Karamazovy) , 1880


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bratia Karamazovovci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (134)

ondra295
01.06.2024 5 z 5

Jednoduše skvělé. Jen těžko najdete knihu, která by vypovídala o životu v běžném Rusku více. Dostojevskij v této gigantické knize krásně rozpracovává chování jednotlivých archetypů ruských občanů a pomáhá nám pochopit, jak vlastně vypadá taková ruská duše. V knize můžeme sledovat relativně zapletený děj, kromě toho ale i množství působivých vnitřních monologů, hlubokých myšlenek a v neposlední řadě i množství dobových reálií popisu toho, jak se žilo na ruském venkově. Postavy jsou mnohdy směšné, chovají se nesmyslně - speciálně otec Fjodor je vrcholně nesympatickou, ač zajímavou postavou. Smerďakov je pak naprosto geniálně popsaným charakterem, na který v knize jen tak nenarazíte a jako celek to funguje opravdu moc dobře.

markulina711
10.05.2024 5 z 5

Nebudu tvrdit,že to bylo jednoduché, že mě to nadchlo, že se to četlo jedním dechem. Mnohokrát jsem se nad ránem probudila pod tím těžkým fasciklem zavalená. Ale dohnala jsem můj gymnaziální restík a splnila výzvu . Takže nakonec spokojenost. Opravdu to není oddechová četba plná dobrodružných dějových kotrmelců. Svoje čaro to ovšem má, jen je povrchnímu čtení skryté.


zofie3000
01.05.2024 4 z 5

Nebudu lhát těch 900 bylo opravdu náročných a ke konci knihy jsem už vážně těžko držela pozornost. Ale je to opravdu kanonická kniha a těžko se mi hledají slova, jak bych ji popsala.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (46. týden)

14.11.2021


Citáty z knihy (1)

A poněvadž člověk není schopen zůstati bez zázraků, tu si vytvoří nové zázraky, již vlastní, a bude se klaněti fušerskému zázraku, babskému kouzelnictví, byť stokrát byl buřičem, kacířem a neznabohem.


Kniha Bratia Karamazovovci v seznamech

v Právě čtených61x
v Přečtených1 211x
ve Čtenářské výzvě70x
v Doporučených161x
v Knihotéce483x
v Chystám se číst764x
v Chci si koupit142x
v dalších seznamech24x