Brooklyn přehled

Brooklyn https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56493/bmid_brooklyn-65X-56493.jpg 4 251 251

Román irského autora Colma Toibína Brooklyn vypráví prostý příběh obyčejné mladé ženy, která na popud rodiny odejde za prací do New Yorku. Dobrý úmysl sestry a matky podpořený tou nejlepší vůlí ze strany samotné Eilis vede k tomu, že dívka nastoupí cestu do neznáma, do světa, který s ní nemá (alespoň zpočátku) nic společného, do života, který si sama nevybrala. Eilisina ztráta je tím palčivější, že se jí bolestně stýská po něčem tak žalostně omezeném, jako bylo její dosavadní živoření v rodném Enniscorthy. Brooklyn však není jen naléhavým příběhem jednoho smutného osudu. Tóibínova tichá, vyrovnaná a přesto bezprostřední próza podává detailně prokreslený obraz minulosti, konkrétně irského maloměsta a několika málo ulic ve starém Brooklynu první poloviny padesátých let minulého století. Samozřejmým kořením tohoto obrazu je humor. Humor bezděčný, nucený i bláznivý, ale vždy nevtíravý, tak jak jej přináší sám život. Dotisk v roce 2016 se stejným ISBN 978-80-204-2227-9.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Brooklyn , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brooklyn. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (65)

Tess.96
16.07.2023 4 z 5

Byla jsem nakonec velmi překvapená jak moc se mi kniha líbila a hlavně jak čtivě je napsaná. Ano, bylo tam pár momentů, které mi vadily, například chování hlavní hrdinky, která se chovala jak robot a dělala vše, co jí kdo řekl nebo navrhl. Ke konci knihy se chovala strašně nezodpovědně a docela dost mi to vadilo

Naštěstí ale tyhle momenty zastínily ty lepší a zajímavější pasáže z knihy. Ať už se jednalo o přijímání cizinců na Ellis Islandu nebo romantická část příběhu mezi Tonym a Eilis, která byla krásná a gradující. Kniha má své mouchy a není to kdoví jak dobrý příběh, navíc to má otevřený konec, což mě taky pěkně štve, ale je napsaná čtivě a od poloviny knihy jsem se od ní nemohla vůbec odtrhnout.

lynxir
11.11.2022 2 z 5

Ještě několik dalších takovýchto knih a budu bez sebe nadšením, že existují klasičtí autoři, kteří mají o čem psát a navíc to umí. Tady si připadáte, jako byste celý večer čekali na Ježíška a těšili se, co vám asi tak nadělí, a on nepřišel. Jistě, můžete si dát panáka irské whiskey, ale autor místo přidání pár kapek vody pro rozvinutí chuti tam té vody nalil rovnou dva litry. Fajn, můžete všem říkat, že pijete irskou whiskey, ale ani když toho vypijete litr, náladu vám to nezvedne.


Sisis1999
20.01.2021 4 z 5

Přiznám se - jsem člověk, který zhlédne fantastický film a později jen tak mimochodem zjistí, že byl natočený podle knižní předlohy. A jelikož jsem film zhltla jako malinu, když jsem knížku objevila v levných knihách, brala jsem to jako znamení.
A já nevím - příběh samotný mám ráda, prostředí Irska a Brooklynu zrovna, dokonce se i umím vžít do Eilisina myšlení, ale... No, prostě mi knižní Eilis byla méně sympatická, než ta filmová. A mrzí mě, že jsem na knížku nepřišla nejdřív. Protože potom by mé hodnocení vypadalo asi jinak.
V knize mi Eilis až na pár vyjimek připadala taková mdlá a nicneříkající, někdy skoro až nafoukaná. Už jsem to tu četla a jen to zopakuji --- co měla udělat, to jednoduše udělala. Čímž se podle mého lišila od filmové předlohy, kde ji vybraná herečka vyložila mnohem veseleji a v jasnějších barvách.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2009 - Costa Book Awards (Novel Award)


Kniha Brooklyn v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených322x
ve Čtenářské výzvě62x
v Doporučených16x
v Knihotéce107x
v Chystám se číst229x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

irská literatura

Autorovy další knížky

Colm Tóibín
irská, 1955
2015  71%Mariina závěť
2013  89%Mistr
2011  78%Prázdno rodiny
2023  71%Čaroděj
2013  77%Brooklyn