Buď, prosím tě, zticha přehled

Buď, prosím tě, zticha https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26300/bmid_bud-prosim-te-zticha-Tmz-26300.jpg 4 74 74

Výbor povídek amerického básníka, povídkáře a esejisty zo šiestich originálnych zbierok: Will You Please Be Quiet, Please (1976) -- Furious Seasons (1977) -- What We Talk about When We Talk about Love (1981) -- Cathedral (1983) -- Fires (1984) -- Where I'm Calling from (1988).

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Buď, prosím tě, zticha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Radimka
23.06.2023 2 z 5

Já prostě nemám ráda povídky a tyhle navíc na mne byly fakt dost bizardní a se zvláštní atmosférou. Asi je to na mne moc náročný.

los
25.05.2022 2 z 5

velmi dobře uspořádaný výbor z celoživotní Carverovy povídkové tvorby, některé překlady by si ovšem zasloužily modernizaci (třeba obchod se sexem - sexshop); nejsem povídkovej a nebaví mě Carverovo téma "obyčejný americký život nižší střední třídy s partnerskými problémy a rodinnými konflikty bez pointy a přesahu", ale autor má fakt talent na originální názvy


kamibe
30.03.2022 2 z 5

Nejprve jsem si přečetla závěr od J. McInerneyho "Tichý a nenápadný hlas Raymonda Carvera" a to se mi hodně líbilo, takže jsem se na ty povídky dost těšila. Přečetla jsem polovinu knihy. Historky se točí kolem podrobně líčených, naprosto neproduktivních rozhovorů popisovaných vždy z pozice muže, což neberu jako negativum, naopak jsem v tom nacházela ledajaké poučení o nás ženách a o tom, co by našim vzájemným hovorům mohlo z naší ženské strany lépe pomáhat.
Povídky jsou napsány mistrně, to tedy ano, jejich čtení mě vždycky dokázalo vtáhnout a nezůstat u přečtení jen jedné. Jsou však velmi ponuré a jaksi bezvýchodné, takže mám chuť to celé odložit.
Napadá mě však ještě, že když jsou povídky řazeny chronologicky podle doby napsání, mohly by být ty vzadu pro mne třeba příjemnější. Tak čtu ještě pěkně ty zadnější. A uvidím. ...
Tak jsem přečetla ještě dvě z těch pozdějších a musím říct, že těch pár zbylých povídek opravdu číst nechci. Jsou to popisy situací tak neutěšených a jakoby beznadějných, navíc si po posledních slovech povídky člověk může představovat jen další nepěkné scénáře, které mohly následovat, že dospívám k závěru, že tohle ke svému životu fakt nepotřebuji. Akorát z toho mám nepříjemné duševní i srdeční stavy.
Myslím, že tohle seznámení bylo pro mne natolik dostatečné, že mě opravňuje k tomu, abych si knihu zapsala dodatečně i do ČV 2018.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Buď, prosím tě, zticha v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených6x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x