Byli jsme si blízcí přehled

Byli jsme si blízcí https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35201/bmid_byli-jsme-si-blizci-Wss-35201.jpg 4 61 61

Kniha anglického spisovatele a scénáristy nese autobiografické rysy. „Tahle noc je ze všech nejsmutnější, protože odcházím a už se nikdy nevrátím“, říká v první větě vypravěč Jay. Po šestiletém soužití s redaktorkou Susan nastal čas si udělat jakousi duševní inventuru. Na jedné straně pomyslných vah stojí jeho nemilovaná energická partnerka a dva roztomilí synkové, na druhé pak svoboda zosobněná Jayovou milenkou Ninou. Na jedné straně odpovědnost vůči svým blízkým a minulosti, na druhé odpovědnost vůči sobě sobě a budoucnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Intimacy , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byli jsme si blízcí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

mgeisselreiter
23.10.2023 3 z 5

Nesympatická kniha - nesympatický autor i hrdinové. Navíc zbytečně sprosté a vulgární. První a poslední setkání s tímto autorem. 50-60%, 23. 10. 2023.

lesslnk
28.03.2021 4 z 5

... „Myslím, že to závisí od toho, či sebapoznanie považuje človek za prospešné a verí v neho ako v hlavný cieľ ľudstva. Zamýšľal som sa aj nad tým, či nevzniká nový triedny rozdiel medzi tými, čo si môžu dovoliť dávať si do poriadku svoje myslenie a cítenie a každý týždeň sa očisťovať od toxických myšlienok, a tými, ktorí sú nútení žiť s tým, čo ich otravuje“. ... Hanif Kureishi sa cez postavy svojich kníh často zamýšľa, a aj preto sa číta čítavo.


Pablo70
07.12.2020 4 z 5

Je zajímavé, že nikdo zde nezmiňuje důležitou věc: hlavní hrdina je sice rodilý Brit, ale původem vlastně Ind či Pakistánec, a tak se tu řeší i problém identity Inda v Evropě. Sám autor byl přítelem Ralmana Rushdieho (vrána k vráně sedá), oba na tom byli podobně, co se původu týká. A tak na nás autor vyrukuje s úvahou, co si vezme hlavní hrdina s sebou při odchodu z bytu své rodiny (no přece milovaný obraz Johna Lennona a pár cédéček s rockovými kapelami - je to tak legrační, jako když srovnáváte obrazy Ježíše Krista v různých částech světa, každý si ho představuje po svém a koneckonců Rushdie stvořil Indku jako světovou rock star v Zemi pod jejíma nohama). Je indický Brit dost britský? Jak by se vám líbil třeba papuánský Ježíš, když v každém kostele vidíte toho krásného "našeho"? Když už nic jiného: představte si, že se narodíte jako Čech v Indii a máte tam žít.
A pak je tu také nezakrytá sexualita (Kureishi se svého času živil psaním porno příběhů), můžete si vychutnat všechny ty šťavnaté k....., za což si vysloužil odmítavý křik feministek. (Jaké jsou indické feministky, pokud vůbec nějaké?)
Bez ohledu na hodnocení mentálněvolních vlastností hlavního hrdiny, je tato kniha o civilizaci a (dez)integraci přistěhovalců. Kureishi se v hlavním hrdinovi pokusil tyto stereotypy překonat a vytvořit jakéhosi univerzálního Brita, kterým by mohl být kterýkoli muž Spojeného království a mohlo by se mu stát to samé. Snad je jím Kureishi osobně. Vždyť také v mládí čítal Sartra, Camuse, Ionesca jako my.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Byli jsme si blízcí v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených77x
v Doporučených4x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x