Čarodějky ze Salemu přehled

Čarodějky ze Salemu
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41917/bmid_carodejky-ze-salemu-6bL-41917.jpg 4 123 123

Drama amerického autora čerpá ze skutečných událostí z konce 19. století v americkém městečku Salem. Na počátku příběhu stojí žárlivost, jejímž důsledkem je tragický hon na čarodějnice. Vychází jako 61. svazek edice D v překladu Kateřiny Hilské.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur
Originální název:

The Crucible , 1953


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarodějky ze Salemu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Iwíček
18.04.2024 5 z 5

Tato kniha mě hodně dlouho míjela, až jsem na ni jednou narazila v naší městské knihovně. Řekla jsem si, že to zkusím. Téma zní zajímavě: čarodějnické procesy v 17. století v americkém městečku Salem. Podtitul Když před soudem stojí pravda… dodává dílu o to větší palčivost. Na obálce je možné vidět vše, co celým dramatem rezonuje. Kniha je velmi těžká na interpretaci po pocitové stránce. Smutek prostupuje téměř každou stránkou. Zároveň si čtenář může povšimnout nepochopení a do jisté míry také hledání viníků za každou cenu. Nikdo nikoho neposlouchá a nikdo nikomu nevěří. Oprátka hrozí téměř každému, kdo není ochotný přiznat, že obcoval s ďáblem. Knihu bych vřele doporučila všem milovníkům dramatu, tematiky čarodějnických procesů a příznivcům autora Arthura Millera.

Doubravka1975
08.02.2024 5 z 5

Po přečtení knihy Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu jehož hlavní hrdinka je skutečná postava černošské otrokyně z Barbadosu a která se stala málem jednou z obětí čarodějnických procesů v Salemu roku 1692, jsem se rozhodla přečíst i Čarodějky ze Salemu.
Skvělý, ale hustý a šílený. Příběh podle skutečných historických událostí. Člověk pomalu ani nemůže uvěřit, jakou davovou šílenou hysterii dokáže rozpoutat jedna uražená ješitná hysterka. Takové americké Kladivo na čarodějnice
Jsme jen tím, čím jsme vždycky byli, pouze jsme se odhalili


mgeisselreiter
17.12.2023 5 z 5

Tato divadelní hra se tak trochu vymyká - je podle skutečných událostí a autor v písemné podobě obohacuje diváka o informace ze "zákulisí", což v samotné hře na prknech moc nejde. Příběh je to vyhrocený, jak tak bývá skoro vždy u soudních dramat (nehledě na to, že jde o rok 1692 a s moderním soudnictvím nemá mnoho společného), "otevírá se mi kudla v kapse", emočně to ve mě vře. Moc dobře zpracované. Dám plných 5*, 17. 12. 2023.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kaligrafie zlomu, Vražedná mysl a další knižní novinky (23. týden)

05.06.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čarodějky ze Salemu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených168x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených15x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst189x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech5x