Čau uprchlíci! přehled

Čau uprchlíci! https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379439/bmid_cau-uprchlici-NjO-379439.jpg 4 77 77

Fenomenální Tuvia Tenenbom, kterého český čtenář poznal díky úspěšné knize “Všechny jejich lži”, je zpátky. Ve své nové knížce si posvítil na uprchlickou krizi v Německu. Jak se z národa, který byl před 70 lety ztělesněním zla, stala reklama na dobro? A není to celé jen jedna velká PR akce, jak vylepšit obraz Němců před celým světem? Izraelsko-americký novinář, spisovatel a dramatik procestoval Německo křížem krážem, mluvil se stovkami lidí, od obyčejných lidí po spisovatele, od členů radikálních hnutí Pegida a strany AfD po vládní politiky, od zelených sluníčkářů po krajně pravicové vyvrhele, od LGBT aktivistů po kapitány automobilového průmyslu. A samozřejmě se vypravil mezi uprchlíky samotné, aby zjistil, jak se jim v té nové zemi zaslíbené žije. Těm všem klade chytré i zdánlivě naivní otázky, aby je vyprovokoval – což se mu často daří – a zjistil, co si doopravdy myslí. Následně skládá obrázek, který je neobyčejně vtipnou a zároveň alarmující zprávou o dnešním Německu a celé uprchlické záležitosti. Jestli totiž Tuvia Tenenbom něco není, pak rozhodně není politicky korektní. Jeho kniha je plná zábavných dialogů i pronikavých pozorování. Za vším tím vtipem jsou ale často překvapující i kruté pravdy, o kterých bychom raději nevěděli. Tenenbom není ani levičák, ani pravičák, chce zkrátka znát pravdu. A tak dráždí úplně všechny.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Zeď
Originální název:

Hello, Refugees! , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čau uprchlíci!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

ZuzanaK.
04.04.2023 2 z 5

Hmm, fakt nevím. Nesdílím to všeobecné nadšení.
Překvapivá zjištění? Ani ne. Že podmínky v uprchlických táborech nebývají dobré je známo. že by tam člověk nechtěl žít? Ne, nechtěl. Ale stěžovat si na hluk a nepořádek, zničené zařízení, špatné jídlo ... a zároveň i na nedostatek práce, ... Nečekám vděk, ale ani nevděk. Od obou stran očekávám ochotu si pomoci a domluvit se.
Je dobré, pokud TT upozorňuje na nějaké problémy, ale zároveň mi připadá, že si vybírá to očividné, tu snadnější cestu. Nehledá důvod ani na jedné straně, spíše "jen popichuje" bez osobní angažovanosti něco řešit. Spíše se vším jen bavit a sem tam uronit slzu, často jen ironickou.

Rozari
28.10.2022 5 z 5

Dost jsem se nasmála, nejvíc asi při popisu, jak se šel potkat s uprchlickými učni a praktikanty do Daimleru :-D
Jinak velmi trefné, do Německa se pěkně opřel; snaží se být nestranný (a myslím, že se mu to daří), na rozdíl od jiných. Škoda, že takových (nejen) novinářů už je jako šafránu.


Starmoon
01.07.2022 4 z 5

Tuvia ma baví, a aj keby sa rozhodol cestovať do Hornej Dolnej, zrejme by bol z toho skvelý, vtipný a oči otvárajúci trhák (hoci zrejme aj tam by dospel k záverom, ktoré sú typické pre každú jeho knihu – aj tam žijú antisemiti, ani tam nemajú radi židov a sami od seba začnú haniť Izrael, ako sa to Tuviovi pri jeho rozhovorov stáva – až príliš – často :D).

Utečenecká kríza už nie je nejaký ten rok témou dňa, o to osviežujúcejšie bolo pozrieť sa na vtedajšiu „históriu“/hystériu s jemným časovým odstupom. Kvitujem, že Tuvia si vyberal rôznorodých respondentov (utečenci, náhodní nemeckí občania, politici, aktivisti...) a že z ich výpovedí, názorov, príbehov vyskladal celkom pestrú mozaiku, v ktorej každý čitateľ beztak bude vidieť, čo chce.

Keďže s viacerými autorovými názormi celkom súzniem, čítanie bolo pre mňa príjemné; celkom by som však bola zvedavá, ako by knihu zrecenzovali ľudia s nekritickým „willkommen“ postojom. A ešte zvedavejšia som, ako sa majú všetci títo ľudia, ktorých Nemecko tak vrúcne privítalo, dnes – ako prebiehala v táboroch pandémia, či sa im podarilo z nich vôbec vyjsť, nieto sa ešte integrovať, či sa ešte zopakuje kolínsky Silvester...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čau uprchlíci! v seznamech

v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených6x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst48x
v Chci si koupit13x

Autorovy další knížky

Tuvia Tenenbom
izraelská, 1957
2018  81%Chyťte Žida!
2017  79%Všechny jejich lži
2018  81%Čau uprchlíci!
2019  77%Krysy Jejího Veličenstva
2020  79%Spím v Hitlerově pokoji