Čelisti přehled

Čelisti https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26903/bmid_celisti-2tN-26903.jpg 4 300 300

Rekreační město Amity každoročně navštíví mnoho nic netušících turistů a rekreantů. Toto léto však mnoho z nich najde smrt v hladových čelistech bílého žraloka. Nezbývá než čekat, až se objeví někdo, kdo bude mít dostatek odvahy k odstranění obrovitého zabijáka. Své štěstí tak zkouší například lovec žraloků Quint, ichtyolog Hooper, či policista Brody.... celý text

Literatura světová Horory Příroda, zvířata
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Jaws , 1974


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čelisti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (59)

Lukáš987
08.05.2024 3 z 5

Temné hlubiny vod městečka Amity neslyšně brázdí monstrum s hluboce černýma očima a s trojúhelníkovými zuby ostřejšími než řeznické nože. Je tichý, je rychlý a chytrý - je to velký bílý žralok, žralok zabiják.
Prvně jsem viděl film a který se celkem držel této předlohy až na pár výjimek a to bylo dobře.
Kniha má pěkný start a udržuje si své zabijácké tempo. V její polovině se ztrácí pod hladinou moře (čtenáři vědí - to se filmu vyhlo a za mě to bylo zbytečné natahování knihy) , ale pak hřbetní ploutev prořízne hladinu a opět vás napíná. Tentokrát ve střídavě zběsilém tempu mrskajících se žraločích ploutví, krve, ukousnutých končetin, vzteku a strachu hlavních postav. Kdyby to tempo vydrželo uprostřed a na konci knihy nebylo tak utnuto, dal bych hvězdu (ďábla) navíc. Jinak příjemná 205 stránková četba.

Nikolas0311
17.09.2023 4 z 5

Jako většina čtenářů této knihy ani já nebyl výjimkou, že jsem viděl jako první filmové zpracování. Až na pár detailů se obě dvě verze od sebe moc neliší. Popisy útoků zabijáckého žraloka byli vskutku barvité a hororového fanouška potěší. Jsou tu i části popisu samotného městečka Amity a zdrcující ekonomické dopady při ztrátě turistů. Autor zde rozehrává i rodinné drama, které z filmu bylo vyškrtnuto ( pro mnohé čtenáře se zalíbením). Zobrazuje nejisté manželství hlavního protagonisty Martina Brodieho a jeho ženy Ellen, která je mu i posléze nevěrná. Nemyslím si, že je tato část na obtíž, přeci nemůžeme sledovat pouze krvelačné běsnění a zpracování bylo přišlo dobré. Jako zápor bych, ale považoval samotný lov na žraloka. Tomu je věnováno pouze posledních cca. 60 stran a přijde mi to málo. Jako další ( i přesto, že Čelisti jsou fikce a má to vzbuzovat určitou hrůzu) tak ke konci popisována přílišná inteligence žraloka a jeho šklebící se hrůzná ústa mi přišli až moc za hranou fantazie a mohlo se to držet více reálnosti. I tak uděluji čtyři hvězdy a doporučuji si Čelisti přečíst.


adrianna0305
11.06.2023 3 z 5

Film jsem neviděla, takže nemám s čím srovnávat, ale kniha mi přišla dobrá. Že tam byly i nějaké rodinné trable a děj mimo moře mi nevadilo, v každé krvelačné knize musí být i odpočinkové pasáže :-) Popisy žraločí žranice se mi líbily, jen jich tam mohlo být víc...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čelisti v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených383x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených12x
v Knihotéce229x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

zfilmováno žraloci zdivočelá zvířena

Autorovy další knížky

Peter Benchley
americká, 1940 - 2006
2010  77%Čelisti
2002  73%Bestie
2002  73%Bílý žralok
1994  78%Hlubina
2011  66%Satanské moře