Červený obr přehled

Červený obr https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509174/bmid_cerveny-obr-ozJ-509174.jpg 4 27 27

Pokusili jsme se ochočit si vesmír poetickými pohádkovými názvy plnými nekomplikovaných kontrastů: žhavý Červený obr, ledový Bílý trpaslík. Konceptuální cyklus Terezy Bínové přináší bezprostřednost, hravost a hloubku básnické výpovědi.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červený obr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

matej.kulistak
07.05.2024 5 z 5

Spíš než sbírka je Červený obr básnická skladba, v niž se volně odvíjí tok myšlenek. Jednotlivé motivy vyvstávají na základě určitého vzruchu - podivně znějícího slova, myšlenky nebo i poměrně banální situace. Vyprovokovat k takovému přemýšlení může prakticky cokoli, lyrický subjekt je citlivý na jemné podněty, které otevírá v reflexi, jíž mě jako čtenáře vtahuje do světa, v němž je vše prchavé a zároveň to ulpívá v myšlení a potřebě záznamu (chuť syrové olivy; rozepisování pera zanechávající na papíře obraz vysychající říčky; inkoustové šlouhy na papíře, po němž přešla kočka, na jejichž původ se brzy zapomene...).
Subtilnost je dána prostorem pro každé slovo (strofa na stranu, celková úspornost). Pomíjivost je skvěle uchopena tím, že temata se ve sbírce postupně mění (vracejí se, některá se drží déle než jiná, ale postupně jsou všechna nahrazována novými, efemérnost je slovem jen na chvíli pozdržena, nikoli zrušena). Červený obr z názvu tak je pouze místem, kde do toku myšlení vstupujeme z vnějšku. A ten tok mohl už dlouho trvat předtím a bude moci i potom. Z tohoto pohledu je poněkud škoda, že se autorka pokouší v poslední básni o jakýsi epilog, funkčnější by bylo prostě z myšlenek mluvčí zase vystoupit na náhodném místě a nechat poslední báseň rezonovat do ztracena.

Candide
03.05.2024

Naprosto chápu, proč sbírka dostala ML. Je nevšední a neotřelá, žádná podobná mě nenapadá. Velký palec nahoru.


Lenka4
24.04.2024 1 z 5

Čím méně slov narušuje prázdnotu, tím větší prostor zbývá pro vlastní interpretaci.
"Jíst syrovou olivu
je hrozné."
Říká si obr, pod nímž se rozpadly hliněné nohy. Tak si dá angrešt, nebo raději měchuňku, či ještě lépe srstku. Byla to bílá perla, o kterou si ulomil zub. Zčervenal zlostí. Kdyby mi bylo osm let, tak bych se to snažila zrýmovat.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Sokolník, Lesk soumraku a další knižní novinky (7. týden)

12.02.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2024 - Magnesia Litera (Litera za poezii)


Kniha Červený obr v seznamech

v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Tereza Bínová
česká, 1990
2023  71%Červený obr
2016  90%Pan Bína
2014  87%Souborná zkouška
2017  98%Mezera je prázdné místo