Červotoč přehled

Červotoč https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530563/bmid_cervotoc-65b0e6dfe4a2b.jpg 4 51 51

Všechny domy uchovávají historii těch, kteří v nich žijí. Tenhle stojí na kraji zapadlé španělské vesnice a jeho stěny vyprávějí o hlasech, jež se ozývají pod postelí, a o zmizeních, která se možná nikdy nevysvětlí. Sousedé se obou obyvatelek straní. Babička tráví dny rozhovory se stíny, které přebývají za zdmi a uvnitř skříní. Vnučka se do domu vrací po incidentu s místní nejbohatší rodinou. Při rozplétání tajuplného děje se do mysli vkrádá podezření, že postavy, dům i samotné vyprávění se rozpadají, jako by je rozežíral červotoč. V ohromujícím debutu kombinuje autorka černý humor s folklórem a katolickou tradicí. Babičce s vnučkou propůjčuje silné hlasy, které nám střídavě líčí příběh o odplatě, násilí a třídním boji.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Carcoma , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červotoč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Basti06
předevčírem 5 z 5

Za me bezpečně kniha roku. Autorčin styl vypraveni a natahování sociálního dramatu az k prasknuti je jednoduše fascinující!

Boboking
16.05.2024 5 z 5

Geniální, úžasné... Prostě "plný počet" zcela zaslouženě. Svérázným jazykem i stylem dokonalé literární vyjádření slov nenávist, zlo a prokletí. Přitom bez "potoků krve a násilí", v dokonalé kombinaci s mysteriózními prvky, duchy atd. Ono "feministický hororový román" do skvěle vystihuje. Autorka dokázala vytvořit neskutečnou atmosféru. Vřele doporučuji.


zanetkov77
05.05.2024 4 z 5

„V tomhle domě se nedědí peníze ani zlaté prsteny, ani povlečení s vyšitým monogramem, tady nám mrtví po sobě nechávají postele a zášť.“

Je libo strhující, hluboce znepokojivý příběh s hororovými prvky ze Španělska, který zhltnete na posezení? Přesně tohle je totiž Červotoč, debutový román španělské autorky Layly Martínez.
Dvě bezejmenné protagonistky, matka a vnučka, v jednotlivých kapitolách napřeskáčku rozplétají složitou a temnou rodinnou historii spjatou s domem, v němž po generace bydlí, s domem, který je pro ně vězením a který je nepropouští ani po smrti, zároveň ale jako by sdílel emoce žen, které ho obývají. Stěny se chvějí, nábytek se posunuje, schody vrzají a všude se pletou temné stíny, tak pozor na nohy a nedívejte se pod postel.

„Venkovní dveře se přibouchly, aby nemohl odejít. Ošlehl nás závan horkého těžkého vzduchu. V kredenci se rozhrkaly sklenice a talíře. Seshora se začaly ozývat zvuky, jako by se posunoval nábytek, jako by se otvíraly a zavíraly šuplíky. Celý dům zuřil jako my, bylo to znát na každé dlaždici, na každé cihle.“

Jakkoliv je o románu hovoříváno v první řadě jako o hororu a jakkoliv jsou v něm hororové prvky neoddiskutovatelné, osobně jsem ho vnímala hlavně jako jakousi znepokojující fiktivní rodinnou kroniku protkanou určitým folklorním mysticismem a zejména třídní kritikou. Mezi jeho hlavní témata by šlo zařadit třeba mezigenerační násilí, zděděné trauma, misogynii, sociální nerovnosti, chudobu a náboženství. Martínez se povedlo netradičním způsobem využít tradiční prvky narativů ghost story a haunted house.
Autorčin styl je velmi podmanivý a evokativní, rychle plyne a velmi dobře se čte, akorát jsem úplně nepochopila ten interpunkční freestyle v promluvách jedné z postav — resp. jsem z jeho nahodilého použití úplně nerozklíčovala smysl, který by zde měl mít, a přišel mi ve výsledku poněkud zbytečný. Nemůžu ale říct, že by mě to vyloženě rušilo. Tak či tak jde ale bezesporu o povedený text a jsem zvědavá, s čím autorka přijde příště!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)

21.01.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Červotoč v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených61x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených4x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst97x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

španělská literatura strašidelné domy

Autorovy knížky

Layla Martínez
španělská, 1987
2024  85%Červotoč