Češi mezi pravdou a lží: Příběhy z české historie očima novináře přehled

Češi mezi pravdou a lží: Příběhy z české historie očima novináře https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458992/bmid_cesi-mezi-pravdou-a-lzi-pribehy-z-c-khR-458992.jpg 3 24 24

Politický komentátor a šéfredaktor deníku FORUM 24 Pavel Šafr provází čtenáře českou historií a komentuje mýty a stereotypy ve výkladu českých dějin. Domnívá se, že sebevědomý národ se dívá na svoji minulost pravdivě a nepodléhá dětinským lžím. Autor přibližuje českou národní historii od středověku až po současnost v třiceti kapitolách a všímá si těch příběhů a událostí, o něž se vedou ideové spory a kulturní konflikty. Vzpomínáte si, jak Miloš Zeman tvrdil, že svatý Václav sloužil Německu? Také jste slyšeli, že Jana Husa zavraždila katolická církev na základě zfalšovaného procesu a že husité pozvedli České království? Slyšeli jste také, že vyhnáním Němců byla odčiněna naše porážka na Bílé hoře? Všimli jste si, kolik Čechů vyjadřuje vděčnost Putinovu Rusku za osvobození? A byl projekt socialismu s lidskou tváří tím nejlepším, co jsme dali světu?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Češi mezi pravdou a lží: Příběhy z české historie očima novináře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

JanaHB061
04.12.2023 5 z 5

Výborná kniha, která mě přiměla k novému pohledu na naši historii. Díky za ni.

martin9666
28.08.2023 4 z 5

Zprvu je nutno říci: Kredibilitu ubírá fakt, že knihu píše novinář, nikoliv historik. Autor na to však sám upozorňuje na začátku knihy a zároveň je díky tomu kniha čtivější a možná i srozumitelnější, než kdyby byla psaná "pravým" historikem. Zároveň chápu možné rozčarování některých čtenářů, kteří dle názvu a obsahu knihy čekají dílo obsahující čistá historická fakta, která nebudou brát zřetel na názor levé či pravé strany. Opak je totiž pravdou - v celé knize a zejména pak v druhé polovině (Hodnocení prezidentů) jde o historii s názorem. Pokud se s tím smíříte, pak vás čeká velice čtivé a zajímavé dílo, které se ale čtenářům opačného názoru nebude moc líbit.

K samotnému obsahu: Téma knihy je v dnešní době strašně potřeba - už příliš dlouho jsou ve společnosti bez konfrontace pěstovány mýty a báje o české historii. Oceňuji autorovu schopnost kritiky historiků. Někdy do kontextu dává historické zajímavosti, o kterých běžný člověk netušil - buď se o tom vůbec neučí/nemluví (Postoloprtský masakr) nebo se o tom učí/mluví bez kontextu doby (Husitství). Autorův silný odpor k socialismu/komunismu je tu cítit více než k nacionalismu/fašismu, což může být ale dáno i délkou kapitol o daných etapách Česka, které však korespondují s dobou trvání. Byl jsem mírně zklamán druhou polovinou, ve které se do hodnocení prezidentů dostalo až příliš mnoho osobního vkladu a méně toho kontextu a událostí. Zároveň jsem v poslední kapitole o Zemanovi nepochopil, proč autor bagatelizuje Nečasovu aféru a zároveň spojuje organizace Rekonstrukce státu se Zemanem, jakoby oba subjekty stály na jedné straně v boji proti korupci a stylu boje, ačkoliv jsou právě polárně odlišné. Naštěstí je po této kapitole ještě zařazen dopis velvyslance USA, který bravurně zakončuje knihu a přináší čtenáři nadhled nad Českou kotlinu. Taková si myslím, že by kniha měla být. Jen se v průběhu psaní trochu pokřivila, ale naštěstí přiznaně. Zároveň obsahem slouží jako inspirace pro další čtení, aby si čtenář dohledal další publikace a mohl zjistit více faktů (a to je u knihy to nejlepší).


SV321
08.04.2023 2 z 5

Tahle kniha je krásnou ukázkou toho, že knihy které mají v názvu velká slova o "pravdě", "lžích" a "mýtech" většinou za moc nestojí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Češi mezi pravdou a lží: Příběhy z české historie očima novináře v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

české dějiny fakta a mýty

Autorovy další knížky

Pavel Šafr
česká, 1967
2021  61%Babišistán
2020  68%Češi mezi pravdou a lží: Příběhy z české historie očima novináře
2018  55%Obrana před Babišem
2023  62%Vyprávěj mi o komunismu
2023  80%Báječná léta s Babišem - Kronika divné doby