Cestující přehled

Cestující https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406649/bmid_cestujici-U46-406649.jpg 4 74 74

Židovský obchodník Otto Silbermann, vážený člen komunity, je během listopadových pogromů vyhnán ze svého domova. S kufříkem peněz, který se mu tam podaří zachránit před nacistickými perzekutory, pak bezcílně cestuje. Setkává se s uprchlíky, nacisty, dobrými i zlými lidmi. Nikdy předtím nebylo možno vcítit se tak přímým způsobem do atmosféry tohoto období v Německu. V rozhovorech, které Silbermann vede a poslouchá, se totiž působivě odráží děsivá realita života, která panovala v této době.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Der Reisende , 1939


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cestující. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

ArwenAragorn
06.05.2024 5 z 5

81%

...Pro Žida je prostě celá Říše rozšířený koncentrační tábor.
___________________________________________________________________________
Velice silný příběh, vyvolávající emoce, bude ve mně ještě dlouho doznívat. Taková beznaděj! Někomu knížka nemusí připadat čtivá, ale mě hned vtáhla a nepustila, dokud jsem nebyla na konci.
Doporučuji!

broskev28
13.03.2024

Kniha, jejíž četba mi snad nejvíce ubíhala: ani jsem se nenadála a byla jsem v polovině. A druhá věc: ano, jsou to věci, které už jsou dnes notoricky známé, ale autor – mladý muž v roce 1938 – je popisuje jako přímý účastník, s úžasem, který je adekvátní tehdejší době. Jak je vůbec možné, že padly všechny jistoty civilizovaného světa? Jak má reagovat ten, koho se to týká, jak tohle vůbec může pobrat a pochopit? A do třetice přidám to, co je pro mě – člověka dnešní doby - naprosto nejhorší a nejméně pochopitelné: z doslovu je patrné, že po křišťálové noci se velmoci od židovského problému zcela distancovaly a emigraci židovského obyvatelstva utlumily na minimum!
A to už ani nemluvím o Dunera boys – ostudné kapitole (kolikáté už?) britských dějin, která se týká už „jen“ autorova života a je zmíněna pouze v doslovu . . .


Jirka92333
17.10.2023 4 z 5

Musím říct že je těžké představit si jak by se člověk zachová na místě hlavního hrdiny. Ale musím říct že jsem si celý dej říkal... Uteč... Tohle neřeš.... Co to proboha děláš?... Každopádně ve mě kniha vyvolávala emoce a to je vždy velké plus.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cestující v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených93x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených6x
v Knihotéce145x
v Chystám se číst89x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech4x