Chlapci z Pavelské ulice přehled

Chlapci z Pavelské ulice https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112205/chlapci-z-pavelske-ulice-112205.jpg 4 68 68

Příběh ze života městských chlapců-studentů, kteří se rozdělí na dvě party a svedou mezi sebou "válku" o předměstskou parcelu, místo pro své klukovské hry. Veselé i těžké chvíle předměstských kluků vrcholí v bojích znepřátelených part a klukovská válka je draze zaplacena...

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

A Pál-utcai fiúk , 1953


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chlapci z Pavelské ulice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

helusa2
21.03.2024 5 z 5

Opět hmatatelný důkaz toho, jak výzva rozšiřuje obzory - myslela jsem, že budu číst knížku s dějem z Londýna, ale než jsem to stihla, byli jsme v Budapešti ;-) Jinak bych ji asi v životě nehledala a nenašla..
Strašně mě překvapilo, jak byla dobrá! Tak stará, ale tak dobře napsaná! S tak jemným humorem v částech, kde byl na místě, s tak čistým smutkem v místech, kde byl potřeba..
Mile mi připomněla Bratrstvo Bílého klíče, které jsem milovala já i posléze naše děti. Moc pěkný návrat do stylového, noblesního a čestného dětství :-)

mi-380
18.05.2022 4 z 5

Smutný hlavní hrdina Nemeczek je prý v Maďarsku někdo jako náš Malý Bobeš, jen v razantnější podobě, maďarský temperament se nezapře. Legendární kniha, legendární postava, soupeření malých dětských gangů. Kluci napodobují své vojenské hrdiny (podobně jako kdysi naše parta z ulice napodobovala indiány a s olověnými tomahawky jsme v lesích sváděli boje s partou ze sídliště). Klukovské hry bez holek, emancipace někde daleko v budoucnosti, jiná doba, jiná zábava. Vlastnosti jako odvaha, zbabělost, statečnost, rozvážnost, obětavost prostupují skrz generace, a i v téhle jednoduché dětské historce z Budapešti začátku dvacátého století, z období monarchie, v pestré směsici národů, jsem jich našel vrchovatě.
70 % (zatím 63 hodnotících s průměrem 84 %).


BabaJaga11
28.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Tuto útlou knížku z dobročinného bazaru jsem si vzala s sebou na dovolenou a přestože jde o dětskou literaturu, navíc určenou spíše klukům, zhltala jsem ji během chvíle. Dýchlo na mě z ní moje vlastní dětství - dny trávené venku, soupeření různých part dětí, snaha chovat se spravedlivě a čestně, ale i průšvihy, zranění... naštěstí v našem případě vždy s dobrým koncem. Žádný internet, žádné mobily, řádné sociální sítě, žádné elektrokoloběžky... není to tak dávno, a přesto je dnes svět úplně jiný. Jistě lepší v tom, že chlapec jako Arnošt Nemecsek by se zcela jistě uzdravil... ale co to ostatní? Někdy mám pocit, že právě všechny ty moderní vymoženosti berou dětem dětství – a možná ještě víc klukům jejich klukovství... Doporučuji k přečtení nejen dětem, ale i jejich rodičům.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chlapci z Pavelské ulice v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x