Chvála pomalosti přehled

Chvála pomalosti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146448/chvala-pomalosti-146448.jpg 4 53 53

Chvála pomalosti byla přeložena do 33 jazyků a v řadě zemí se ihned po vydání stala bestsellerem. Čím rychleji, tím lépe – tak zní neúprosný diktát dnešní doby. Přestože si denně stěžujeme na zrychlující se životní tempo, dobrovolně mu podřizujeme nejen naši práci, ale i zdraví a vztahy. Carl Honoré představuje novou pomalou filosofii, která se staví do opozice proti kultu rychlosti. Skrze osobní zkušenost ukazuje cestu, jak dosáhnout tolik kýženého zpomalení. Provede nás stručnou „historií zrychlování“ a poté nás vezme kolem světa k tokijským meditujícím manažerům, do newyorské „superpomalé cvičebny“, do londýnské dílny tantrického sexu či do Itálie, domova Pomalého jídla a Pomalých měst. Honoré píše s nadhledem a humorem. Trefně ukazuje na paradoxy a smutné následky neustálého zrychlování. Snaží se najít a nabídnout způsob, jak žít co nejlépe v rovnováze mezi rychlým a pomalým.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , 65. pole
Originální název:

In Praise of Slowness: How A Worldwide Movement Is Challenging the Cult of Speed , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chvála pomalosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Adelajda_4
14.09.2022 4 z 5

Čekala jsem sice úplně něco jiného, ale i tak jsem byla příjemně překvapená. je až s podivem, že kniha byla u nás vydaná před deseti lety, od té doby se toho ale, co se týče uspěchanosti, příliš nezměnilo, je tedy dost aktuální i pro dnešního čtenáře.
Autor nám v knize nedává úplně prvoplánový návod, spíše nám ukazuje cestu, jak dosáhnout kýženého zpomalení. Nejprve nás bere na cestu po stopách historie zrychlování, aby s námi na následujících stránkách objel skoro celý svět a ukázal nám, že zpomalit se opravdu dá. Při tomto exkurzu se zastavujeme u buddhistických mnichů, v londýnské superpomalé posilovně, u meditujících tokijských manažerů či v Itálii která se stala kolébkou kultu zpomalování.
Já jsem byla s knihou velmi spokojená, jak už jsem zmínila, není to seberozvojová kniha, kterých je v současné době na trhu opravdu hodně, jedná se o publikaci s hlubším zaměřením. Troufám si říci, že mi pomohla utřídit si některé věci a ano, snažím se žít pomaleji a je to fajn.

knihyKeMne
03.03.2021 4 z 5

Kniha není žádným návodem pro seberozvoj, zabývá se spíš představením filozofie pomalosti v globálním měřítku. Představí nám různá hnutí či jednotlivce a jejich úspěchy v šíření kultu pomalosti. Týká se to obecně všech aspektů - stravování, městského života, meditačních technik, lékařského prostředí, sexu, práce, využití volného času, školství i výchovy dětí. Každý si z toho může vzít to své.

Mně osobně hodně zaujal popis historie zrychlování, začátky používání měření času a jak to tenkrát lidé přijímali. A stejně tak zajímavé je zjištění, že přednes vážné hudby se za ta století také zrychlil, nad tímhle mě nikdy nenapadlo se zamýšlet.

Bohužel kniha pracuje se situací, jaká byla v roce 2004. Bylo by fajn aktualizovat, kam se to posunulo.


Nicole_picole
22.01.2021 2 z 5

Kniha mě nezaujala, ani nevím, co bych o ní napsala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chvála pomalosti v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst83x
v Chci si koupit11x

Autorovy knížky

Carl Honoré
kanadská, 1967
2012  81%Chvála pomalosti