Civilizace přehled

Civilizace
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208487/bmid_civilizace-o2b-208487.jpeg 4 120 120

Podtitul: Západ a zbytek světa. Kniha anglického historika Nialla Fergusona představuje velmi nápaditý pokus o konfrontaci civilizačního střetávání se Západu se „zbytkem světa“ od antiky až po naši současnost. Esejistickou formou, obdobně jako ve velmi úspěšné knize Vzestup peněz, se Ferguson pokouší odpovědět na otázku, proč se západní civilizace stala ve světě v moderní době zcela dominantní, ačkoli k tomu postrádala jakékoli předpoklady a ačkoli z hlediska technických inovací za „zbytkem světa“ v mnohém velmi pokulhávala.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Historie
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Civilization. The West and the Rest , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Civilizace. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

vosa23
14.10.2022 4 z 5

"... ani dnes nepředstavují největší hrozbu pro západní civilizaci jiné civilizace, ale naše vlastní ustrašenost - a neznalost dějin, která ji živí".

Je to od Fegusona takové jemné popíchnutí různých revizionistů, "levicově-liberálních" akademiků, woke culture a dalších. Kniha je rozhodně zajímavá, podnětná a (většinou) čtivá. Za autorovo postesknutí nad neznalostí dějin (a stavu výuky historie na školách) bych se podepsal. K tomu aktuální a podobný citát, jako v úvodu.

"Je možné, že největší ohrožení Západu nepředstavuje radikální islamismus nebo cokoli jiného, co přichází z venčí, ale to, že nerozumíme vlastnímu kulturnímu dědictví a nevěříme v ně."

Štěpničák
03.06.2022 4 z 5

Za mě šlo o čtivý titul, který je na můj vkus až příliš mnoho kontroverzní. Kniha je plná čísel a grafů, ale na uvěřitelnosti tomu něco chybí. Není to špatný výlet do historie, ale možná by to chtělo jiného průvodce.


Metroušek
21.09.2021 4 z 5

Kniha je rozhodně nabitá fakty až na hranici obtížné čtivosti a nepřehlednosti, avšak jsa zmlsán dechberoucím Landesovým Bohatstvím a bídou národů a neméně skvostným Morrisovým Why The West Rules - For Now bohužel nemohu sdílet nadšení ostatních komentátorů. Diamondova kniha Osudy lidských společností: Střelné zbraně, choroboplodné zárodky a ocel v historii mě také oslovila více.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Civilizace v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených150x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených26x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst193x
v Chci si koupit74x
v dalších seznamech7x