Cizinec v cizí zemi přehled

Cizinec v cizí zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11792/bmid_cizinec-v-cizi-zemi-664249c378b4f.png 4 331 331

Nekrácená verze! O tom, že Cizinec v cizí zemi je absolutní špičkou v dějinách žánru science fiction, slyšel snad každý. Nyní se tedy v novém, autorově původním nezkráceném vydání, může každý přesvědčit, že je to pravda. Robert A. Heinlein, mistr příběhu a kouzelník stylu, napsal mnoho skvělých románů. Ale málo platné, Cizinec je nejlepší. Dojemný a ohromující příběh Valentina Michaela Smitha, člověka z Marsu, totiž není jen strhujícím a zábavným vyprávěním. Je to poselství o podstatě dobra a zla, hovoří o samotných zdrojích lidské činorodosti a síly. Muž z Marsu, zároveň superman i velké dítě, člověk, který se znovu učí někdy absurdním zásadám lidské civilizace, patří k velkým postavám světové literatury. Kdo by se ubránil sympatiím k němu, dojetím nad jeho nemotorností, a obdivu k jeho laskavému srdci? Ale ne, nejde o nějakou moralitu. Po několik století žila malá lidská komunita na Marsu mezi zdejšími inteligentními bytostmi. Tyto bytosti jsou však úplně jiné než lidé. Neznají faleš, jsou duchovnější a v mnohém mocnější. Na druhou stranu však pojídat zemřelé je součást místní kultury. Druhá kosmická výprava přiváží jednoho z pomarťanštělých lidí zpět na Zemi... A tady začíná strhující příběh, v němž Smithovi a jeho velkolepě individualistickým přátelům jde o život. Neboť Smith, který je díky komplikovanému pozemskému právu dědicem nesmírného majetku a jediným vlastníkem Marsu, není vůbec pro byrokratickou pozemskou vládu pohodlný. Začíná vyprávění, od něhož se nelze odtrhnout. Zároveň však v divokém a krásném toku děje vyvstávají otázky. Nesmírně vážný a upřímný Michael, který bere všechno doslova, jaksi mimochodem odhaluje stupiditu, falešnost a klamnost mnoha lidských zvyků. Ty neobstojí v konfrontaci s jinou kulturou. Marťan ukazuje lidem, v čem nejsou lidmi. Ne náhodou se Cizinec stal kultovní knihou pro všechny, kteří se nechtějí spokojit s průměrným životem plným předsudků. Výzva, kterou Robert A. Heinlein přináší, zní: „Nebuďte otroky zvyku, používejte srdce a rozumu. Dobro není nuda." Dost však slov, velký příběh čeká. Vše ostatní řekne Michael a jeho přátelé.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Banshies
Originální název:

Stranger in a Strange Land , 1961


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cizinec v cizí zemi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (59)

MartyM
07.05.2024 4 z 5

Ohodnotit tuto knihu rozhodně není jednoduché a určitě to není četba pro každého. Je to rozsáhlé dílo, které si někdo může vyložit jako málem 500 stran (vydání And Classic) dlouhý nesmysl, nebo jako dílo génia. Já jsem schopen vidět oba tyto pohledy. Osobně jsem si knihu užil a finální "konfrontace" (kdo přečetl, tak rozumí) mi utkvěla v paměti, což se každé knize nepodaří. Lhal bych, kdybych tvrdil, že tam nebyly slabší pasáže, které mě nudily (ano, mám na mysli tebe, Bene Caxtone), ale zároveň tam byly části, které jsem hltal. Zatím jsem Cizince přečetl pouze jednou a chtěl bych si někdy přečíst podruhé.

murdoch
05.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Dost dobrý. Na rozdíl od (pro mě) propadáku Hvězdné pěchoty, fakt hodně slušné čtení, plné podnětných hlášek a myšlenek, až mi to trochu (i když samozřejmě těžko srovnatelně) připomínalo Franka Herberta... Opravdu zajímavá kniha. Jen ta všudepřítomná nadrženost a polyamorie (i když zde prezentované jako "přirozenost") mi moc nesedly (tady mi zas připomíná F. Pohla, ten taky v jinak úžasných dílech harašil až běda).


MartaPear
14.01.2024 1 z 5

Prý základ sci-fi, ale neoslovilo mě to, i kvůli nedostatku času a tloušťce knihy Při kolonizaci Marsu zahynou všichni, kromě jednoho lidského potomka, kterého vychovají Marťani. Při další misi po mnoha letech ho přivezou na zem a dál jsem to nedočetla..

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1962 - Hugo Award (Best Novel)


Kniha Cizinec v cizí zemi v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených467x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených36x
v Knihotéce198x
v Chystám se číst268x
v Chci si koupit67x
v dalších seznamech10x