Člověk na konci přehled

Člověk na konci https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60692/bmid_clovek-na-konci-Hn2-60692.jpg 3 203 203

Snad nejvíce vzrušujícím rysem Crichtonových knih byla vždy autorova schopnost najít hypotetické originální využití moderních technologií a současně vidět problémy, které by mohly v popsaných souvislostech vzniknout, vytvořit příběh a podat jej věrohodně a napínavým stylem. V případě muže, který je na konci nejen svého osudu ale stane se doslova periférií počítače, se dostal do ohniska autorova zájmu problém ovlivňování lidské psychiky výpočetní technikou, jenž je dnes možná aktuálnější než v době napsání knihy a i přes obrovský vývoj, kterým mezi tím počítače prošly, neztratily autorovy vize nic ze své reálnosti. V Člověku na konci Crichton nezapře ani svou inklinaci k lékařství ani k detektivnímu žánru. Drama se odvíjí ve stále se zrychlujícím tempu stejně jako pacientova nemoc ovlivňovaná počítačovým čipem. Jaký bude výsledek experimentálního léčení?... celý text

Romány Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Terminal Man , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Člověk na konci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (36)

Adapa
13.07.2023 3 z 5

Jeden z prvních Crichtonových románů a je poznat, že autor není ještě tak vypsaný. Být to moje první knížka od Crichtona, po jeho dalších dílech bych asi nesáhl.

Sledujeme pacienta v nemocnici, který díky epilepsii trpí výpadky paměti a záchvaty zuřivosti, kdy napadá lidi. Má mu být voperován malý počítač s elektrodami do mozku, spolu s atomovým generátorem. Operace se podaří, pacient uprchne a začíná napadat lidi ještě víc než před operací.

Je tam spíše vidět filozofický přesah, jak počítače ovlivňují člověka, než zajímavý děj. Je to napsáno začátkem 70. let, takže vše krásně zastaralo.

Ve chvíli kdy doktoři z nemocnice spolu s detektivem z LA hledají svého uprchlého pacienta, čekal jsem nějaký zlom, něco napívaného, něco crichtonovského a dočkal jsem se klasického konce většiny béčkových amerických filmů.

Dalo se to přečíst, ale asi to nikdy číst znovu už nebudu.

Naďa2411
13.06.2023 4 z 5

Fantastický román jehož děj se převážně odehrává v nemocničním prostředí. Zaměstnanec výpočetního střediska ztrácí po autohavárii paměť. Absence jsou delší a delší spojené s epileptickými záchvaty, které jsou i násilnické. Souhlasí s operací mozku, kde mu má být vložen čip, jenž by měl hlídat impulsy. Akniha mne bavila, i když nejsem příznivkyní sci-fi, přesto se mi líbila. Měla jsem mrazivý pocit z toho, jaké jsou důsledky v robotizovaném světě. Co se stane, když počítač ovládá počítač.


slawa.cap
07.05.2023 4 z 5

Poslouchal jsme jako audioknihu.
Crichton jako vždy precizní po odborné stránce, jen po té příběhové jsem mu to jaksi nedokázal uvěřit. A to je děj dnes uvěřitelnější než před padesáti lety. Opravdu mně to začalo bavit až když se do příběhu zapojila policie. Ale pořád jsme čekal něco víc.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Člověk na konci v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených275x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených5x
v Knihotéce146x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

thrillery

Autorovy další knížky

Michael Crichton
americká, 1942 - 2008
1993  88%Jurský park
2008  82%Kmen Andromeda
1994  83%Pojídači mrtvých
1998  87%Koule
2006  81%Říše strachu