Člověk ve futrálu přehled

Člověk ve futrálu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210325/bmid_clovek-ve-futralu-pwG-210325.jpg 4 41 41

V novém překladu Libora Dvořáka vychází to nejlepší z povídkové tvorby klasika ruské literatury Antona Pavloviče Čechova. Autor, znalec lidských duší, měl mimořádný pozorovací talent. Z hlubokých vášní a nečekaných dramat dostal skvělou zápletku pro své povídky. Někdy je jeho pohled ironický či satirický, někdy se svými hrdiny, kteří se utápějí v depresích či morální kocovině, soucítí víc…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Člověk ve futrálu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

keselylenka
05.08.2023 4 z 5

Opět musím v první řadě smeknout před úžasným a čtivým překladem vydání z roku 2014 z Odeonu. Na celé edici světových klasiků je znát obrovská práce a péče.
Povídky jsou prvním dílem, které jsem od Čechova četla a byla jsem mile překvapena. Některé jsou silnější, některé méně, ale poskytují zajímavý vhled do ruské společnosti konce 19. století.

bejan
01.11.2020 5 z 5

K Čechovovi napíšu jediné: je to mistr nad mistry a v žánru povídky mu není na světě rovno. Je to mistr psychologické kresby či črty a jeho povídky (ty pozdní) jsou jedinečné tím, že nemají pointu, respektive mají, ale úplně jinde, než čtenář tuší a očekává.


Elevant
24.04.2020 5 z 5

S ruskou realistickou prózou mám ten problém, že si nepamatuju jména postav. Pavlov, Pavlovov, Pavlovič. A tak podobně. V tom je Čechov jako povídkář výhodný, jeho díla neoplývají desítkami různých postav jako třeba u Dostojevského,což z něj dělá autora vhodného jako úvod do ruské klasické literatury. Nicméně v jeho povídkách se čtenář samozřejmě nedočká příliš komplexního děje, jedná se v nich spíše o komornější vykreslení osobností protagonistů. Některé Čechovovy povídky,ve kterých se odehrává určitý milostný románek, mi připomínaly novely Stefana Zweiga, mého oblíbence, ačkoliv Čechov nepoužívá tak květnatý jazyk. Tento výbor, který vychází poprvé v překladu Libora Dvořáka, se vyznačuje poměrně strohým a prostým jazykem, který je však často podbarven lehkou ironii, občas se mi zdálo, že se až blíží satiře. V tom mi Čechov mi zase Čechov připoměl Bulgakova.
Čechov zde působí jako nezaujatý pozorovatel, nemoralizuje, ale svým postavám hluboce rozumí a vykresluje je velmi realisticky. Ačkoliv se tolik nezabývá detaily, svět, který ve svých povídkách vytváří je hutný a působí velmi reálně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Člověk ve futrálu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených62x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech1x