Co kdyby? přehled

Co kdyby?
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231280/bmid_co-kdyby-iw4-231280.jpg 4 230 230

Tato kniha od tvůrce veleoblíbeného webového komiksu xkcd vám nabízí překvapivé odpovědi na důležité otázky, na které vás nejspíš nikdy ani nenapadlo se zeptat. Miliony lidí každý týden navštěvují web xkcd.com, aby si mohly přečíst kultovní webový komiks Randalla Munroea. Jeho obrázky s hůlkovými panáčky pojednávající o vědě, technice, jazycích a lásce si už našly spousty oddaných fanoušků, a stejně tak jsou oblíbené i jeho výzkumem podložené odpovědi na ty nejpodivnější otázky čtenářů. Dotazy, které dostává, mají široký záběr od těch jednoduše podivných až po ty naprosto ďábelské: Co kdybych si šel zaplavat do bazénu, kde se skladuje vyhořelé jaderné palivo? Dal by se postavit batoh podobný tomu raketovému, ale poháněný pálícími samopaly? Co kdyby New York zasáhlo zemětřesení o síle 15 stupňů Richterovy stupnice? Co kdyby někomu najednou zmizela DNA? V honbě za odpovědí Randall vesele provádí počítačové simulace, prohrabává se horami odtajněných vojenských zpráv, konzultuje s obsluhou jaderných reaktorů, stopuje scény z Hvězdných válek, volá své matce a googlí některá opravdu děsivá zvířata. Výsledkem jsou komické perly, které precizně a zároveň zábavně vysvětlují všechno možné, od pravděpodobnosti, že se setkáte se svým dokonalým protějškem, až po nesčetně děsivých způsobů, jakými byste mohli zemřít, kdybyste se rozhodli sestavit si kompletní periodickou tabulku ze skutečných prvků. Tato kniha obsahuje výběr nejoblíbenějších odpovědí z blogu What If?, spousta otázek (51 procent!) je ale nová a poprvé zodpovězená až zde. Co kdyby? je informační hostinou pro fanoušky xkcd.com a všechny, kdo rádi hloubají nad tím, co by mohlo být.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná Věda
Vydáno: , Práh

What If?, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co kdyby?. Přihlašte se a napište ho.

PaníLenka
28.10.2024 2 z 5

Knihu jsem kdysi koupila své zvídavé dceři, která nakonec dala přednost anglickému originálu. Já ji teď oprášila v knihovně kvůli čtenářské výzvě, a upřímně - trochu jsem se při čtení trápila. Otázky mi občas přišly zajímavější než odpovědi, matematické výpočty jsem se ani nesnažila pochopit. Naštěstí je v knize spousta obrázků, které ji dělají stravitelnější. A asi by bylo lepší si sem tam přečíst kapitolu než ji chtít přečíst na jeden zátah…moje chyba…a co mi hodně vadilo, byla spousta drouboulinkých vysvětlivek pod čarou…každopádně mám splněno a hurá do dalších výzev!

zuzana4291
27.10.2024 2 z 5

Kniha mi ukázala akorát americky způsob myšlení a úvah. Občas mi přišlo, ze autor ani nepochopil otázku a rovnou to cele zveličil.

cabalenka
08.10.2024 4 z 5

Nejdříve jsem se knihu snažila číst v originále a asi ve 2/3 jsem to vzdala a koupila si ji i v češtině (český výtisk poputuje k mému tatínkovi-inženýrovi, který z ní bude jistě nadšený). V češtině to pak bylo o něco lepší - ale ne o moc. Osobně jsem čekala něco trochu jiného - asi méně složité odpovědi na možná ještě trochu absurdnější otázky. Dle mého názoru si knihu užijí technikou přece jen políbenější jedinci než já se svým zdegenerovaným doktorským mozkem - ale kolem maturity, resp. v době, kdy se mi ještě veškerá gymplácká fyzika nevypařila z hlavy, bych byla dost možná hodnotila na pět hvězd.

Kniha Co kdyby? v seznamech