Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle přehled

Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512168/bmid_co-naozaj-jeme-pravdy-a-myty-o-jedl-bqa-512168.jpg 4 20 20

V priebehu svojho výskumu a lekárskej praxe britský lekár Tim Spector zistil, že existuje až šokujúco málo dôkazov týkajúcich sa našich najhlbšie zakorenených predstáv o jedle. Je soľ naozaj taká škodlivá, ako sa o nej tvrdí? Sú ryby zdravé? A čo káva, červené mäso či nasýtené tuky? Môžu sa tehotné ženy spoľahnúť na rady svojho gynekológa o tom, čo majú jesť? Má bezlepková strava vôbec nejaké výhody? Čo vlastne vedia lekári o výžive? V dvadsiatich troch krátkych kapitolách sa Tim Spector rozhodol zbúrať mýty o jedle a zároveň odhaliť, prečo sú takmer všetky tvrdenia o ňom nesprávne. Poukazuje na škandalózny nedostatok kvalitných vedeckých dôkazov, na ktorých sa zakladajú štandardné stravovacie odporúčania, a odkrýva zákulisie potravinárskeho priemyslu, ktorý pevnou rukou ovláda obsah našich tanierov. Autor upozorňuje, že tieto naliehavé problémy nie sú dôležité len pre naše osobné zdravie, ale aj pre budúcnosť celej planéty. Kniha Čo naozaj jeme? spochybňuje všetky stravovacie návyky, vládne opatrenia, zázračné riešenia či nálepky, ktorými sa označujú niektoré údajne škodlivé potraviny, a nabáda nás, aby sme razantne prehodnotili svoj vzťah k jedlu.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , N Press
Originální název:

Spoon-Fed: Why Almost Everything We’ve Been Told About Food is Wrong , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

dawson321
30.05.2024 3 z 5

Jídlo je komplexní a někdy dost těžká problematika. Souhlasím s autorem, že každý člověk je individuální a není lehké určit, co je pro nás dobré a co nikoli. Nějaké jídlo může být zdravé pro jednoho jedince, ale druhému může škodit. Autor se snaží vyvracet některé mýty, ovšem některé pasáže jsem četl s trochu povytaženým obočím.
Nemyslím si, že za všechno můžou pouze obchodní lobby, například v případě prospěšnosti omega 3 tuků. A apel na snížení konzumace ryb mi přijde už vyloženě úsměvný. Za mě pěkná kniha k rozšíření obzorů, ale úplně dogmaticky bych se jí nedržel.

Luccinda
02.04.2024 4 z 5

Důležitá kniha, která určitě mnoha lidem pomůže lépe se orientovat v oblasti výživy a nepodlehnout aktuálním trendům, které nejsou nijak podložené a často mohou spíše uškodit. Ale může toho také hodně předat i lidem, jako jsem třeba já, tedy těm, co se o výživu nijak zvlášť nezajímají a prostě jedí to, co mají rádi, a co jim dělá dobře.

A autor mě vlastně jen utvrdil v tom, že nemá smysl se ohledně jídla příliš stresovat. Jíst od všeho trochu, nepodléhat reklamě a lákavým etiketám, vyhýbat se ultrazpracovaným potravinám ve větším množství. To je to hlavní, co jsem si z téhle knihy odnesla.


ivetdos
04.10.2023 3 z 5

Víc jak 10 let se o výživu a zdraví zajímám a prošla jsem všemi těmi marketingovými masážemi všeho druhu. Chápu vědecká vysvětlení, studie atd., ale věci nejsou černobílé.

Autor se opírá o nejnovější studie a vysvětluje mýty ohledně veganství, ryb, lepku, soli, vitaminových doplňků, alergií a jiné. A ve většině s ním souhlasím, jen často říká A ale neřekne už to skryté pozadí B, bez kterého jsou informace neúplné a můžou vyznít jinak. Není to tak jednoduché, opravdu nám všem plošně v dnešní době nestačí 15 minut na sluníčku a jezení mléčných výrobků a vajec pro dostatečný příjem vitaminu D. Kdysi, za našich babiček, možná, ale v době, kdy klecové kuře nevidělo slunce, nemůže mít dostatek vitaminu D ve vajíčku a to už autor nezmiňuje.

Nebudu lhát, občas mě to “nedovysvětlení celé problematiky lehce iritovalo, protože ano, autor má pravdu, opravdu to studie nepotvrzují/potvrzují, ale nejde to brát takto plošně pro všechny. Čekala jsem trochu větší zasazení do kontextu. Chyběly mi odpovědi na několik logických otázek. Navíc nalijme si čistého vína - kdo studii platí, ten má pravdu. Neberme proto věci dogmaticky a používejme selský rozum.

Kniha je zajímavá a dobře se čte, určitě se dozvíte mnoho důležitých informací například ohledně etiket, soli, lepku. Jen vždycky myslete na to, že tak jednoduché to není.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)

30.04.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čo naozaj jeme? Pravdy a mýty o jedle v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených27x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst59x
v Chci si koupit22x