Coco & Igor přehled

Coco & Igor
https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75458/coco-a-igor-75458.jpg 3 31 31

Román o ikoně módního světa a slavném skladateli. Paříž 1913. Coco Chanel je zamilovaná do bohatého, charismatického Boye Capela, ale zároveň je hluboce ponořená do své práce. Ve stejnou dobu se chystá první uvedení Stravinského Svěcení jara. Oba jsou si v mnoha věcech podobní: Coco hodlá osvobodit ženy a zdemokratizovat ženskou módu, Stravinskij chce nastolit nový hudební vkus. Coco jde na premiéru ve skandálně moderních bílých šatech, baletu se dostane kritických ohlasů, že je příliš avantgardní. Coco je jeho dílem dojatá, Stravinskij se ale s negativními ohlasy nedokáže vyrovnat.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Coco and Igor , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Coco & Igor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

missbellatrixx
24.04.2023 5 z 5

Za mě je kniha výborná...líbí se mi, že si Coco jde tvrdě za svým...

LenkaKa
17.11.2021 3 z 5

Docela zajímavé čtení. Není to ta kniha, která se čte jedním dechem, ale nakonec se mi to líbilo.


1amu
12.02.2020 4 z 5

Drama vztahu dvou rozdílných osob trvající 1 rok (1920). Geniální, ale sebestředný hudebník (Igor) se zamiluje do geniální spíše lehkomyslné módní návrhářky (Coco) . Vše z pozadí pozoruje nemocná manželka hudebníka (Kateřina), která mu porodila 4 děti.
Místo děje : prostorná vila návrhářky poblíž Paříže, kde hudebníkovi, ruskému emigrantovi, který penězi neoplývá, vyřešila velkoryse jeho rodinný bytový problém, k nelibosti žárlivé manželky.
Tento stručný popis připomíná Červenou knihovnu. Opak je pravdou. Děj se dramatizuje a vrcholí ve finále, kdy se Coco a Igor rozcházejí.
Knihou se vine jeho stěžejní dílo Svěcení jara, obecenstvem při premiéře vypískané. Igor však věří, že jej dopracuje, což se podaří.
Osud si s Coco a Igorem pohrál . Ona narozena 19.8.1883. On o pouhý rok starší (17.6.1882). Ona krasavice, on ne zrovna pohledný muž. Ona umírá ve svém apartmá v pařížském hotelu Ritz 10.1.1971. On o tři měsíce později v New Yorku 6.4.1971. Přesto je pojilo od seznámení až do konce jejich životů přátelství.
V roce 1989 uvádí nový impresário domu Chanel Karl Lagerfeld novou kolekci oblíbeného parfému v pařížském divadle Des Champs-Elysées za zvuků skladby Svěcení jara, tedy tam, kde byl Igor Stravinskij před dávnými léty vypískán.
PS: při čtení knihy jsem si tuto skladbu pouštěl z YOU TUBE.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Coco & Igor v seznamech

v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených1x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit2x