Maska omnibus: Kniha první přehled

Maska omnibus: Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40714/bmid_maska-omnibus-kniha-prvni-6nC-40714.jpg 4 61 61

Nápad Masky pochází z hlavy Mikea Richardsona a poprvé se objevil roku 1985 v amatérských publikacích vydávaných budoucím šéfem Dark Horse Markem Verheidenem. Po založení DH se Maska objevila jako Masque (v podání scenáristy a kreslíře Marka Badgera) v prvních číslech magazínu Dark Horse Presents. Z Masque se ale stala hodně politická záležitost, a tak to Richardson típl ve snaze vrátit postavu zpátky ke kořenům. K tomu došlo roku 1989, díky tvůrcům Johnu Arcudimu a Dougu Mahnkemu, kteří stvořili něco mezi Králíkem Bugsem a Terminátorem. V tomto omnibusu najdete všechny tři knihy z jejich společné spolupráce: Maska, Maska se vrací a Maska vrací úder. Pak už postava přecházela z ruky do ruky a tvůrci se měnili stejně jako nositelé nebezpečného magického artefaktu. První příběh inspiroval úspěšný film s Jimem Carreym… ale počítejte s tím, že originál je mnohem temnější (avšak stejně zábavný). Maska dodnes patří k nejslavnějším postavám z nakladatelství Dark Horse.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

The Mask: Omnibus: Volume 1 , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maska omnibus: Kniha první. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Samohyb
25.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Asi jako všichni jsem byl překvapený, jak je komiks ve srovnání s filmem a seriálem brutální a krvavý. Je zvláštní, že si filmaři vybrali jako svého hrdinu zrovna postavu Stanley Ipkisse. Tady je to slabošský agresivní a mstivý parchant, který ze všech postav podlehnuvších masce se vlastně chová úplně nejhůř. A taky špatně skončí. Naopak ve filmu zesměšňovaný poručík Kellaway je velmi sympatická postava, která se s tímto břemenem vyrovná velmi dobře a jeho osudy sledujeme po celý zbytek knihy. Jak maska putuje po různých lidech, zjišťujeme, že nikomu nepřináší nic dobrého a všechny nejlepší úmysly překroutí a zkazí. O její minulosti nebo způsobu, jak se dostala do obchodu, kde ji Ipkiss koupil, se prakticky nic nedozvíme. Třetí část v této knize již byla napsaná po natočení filmu s Jimem Careyem a odklon od původní brutality a přesun ke komičnosti je naprosto zřejmý. Líbilo se mi to, ale naprosto chápu ty rozporuplné pocity tady. Je to něco úplně jiného, než co jsem čekal.

Milten
14.04.2021 4 z 5

Film mám rád a teď jsem se konečně dostal ke komiksu. A ten mě nenudil. Děj rychle plyne, maska mění majitele, ale ať jsou záměry jejího nositele jakékoliv, každý jejímu vlivu podlehne. Pěkný komiks, za mě nejlepší je část Maska vrací úder.


Terva
14.06.2019 5 z 5

Je mou povinností
nabídnout tyto schopnosti lidstvu,
ochraňovat slabší
a sloužit potřebným.
Ale nejdřív......

Tato antologie obsahuje tři příběhy Masky, jedné z nejslavnějších postav z nakladatelství Dark House. Maska, Maska se vrací a Maska vrací úder.

Komentáře zde:
https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/dark-horse-omnibus-maska-omnibus-kniha-prvni-40714

Ten první příběh, jednoduše nazvaný Maska inspiroval tvůrce stejnojmenného filmu s Jimem Carryem, jen s tím rozdílem, že komiks je oproti filmové verzi temnější.

Malá ochutnávka:
Ta Maska, co jsem vám přinesla, to je váš pachatel, co jste ho minulý měsíc honili po celým městě.
Vím, že to zní šíleně, ale kdyby jste si tu Masku nasadil, hned by jste věděl, o čem mluvím.
….no, on to byl sám o sobě celkem divokej případ, takže si jí klidně zkusím....
Néééé! Nenasazujte si jí! Nikdy si jí nenasazujte!

Druhý příběh Maska se vrací je takový vlažnější. Spíš kopíruje příběh první, ale opět je tu spousty srandy a krve. Třetí příběh už vás možná ani nebude tak bavit. Prvotní nadšení odumírá spolu s příběhem. Vše se opakuje, žádné pořádné novinky. Jedinou zajímavostí tak je nová schopnost Masky, která ještě nikde nebyla uvedena. Jo a pak je tu pár nádherných celostránkových kreseb. To zachránilo situaci.

Citát: O půlnoci dole v docích. Kde jinde? (Maska se vrací)

Projektuje Maska na svého hostitele chaotickou osobnost? Nebo byl tenhle šílenec vždycky součástí určité osoby a Maska mu jen umožnila plně se rozvinout? Možná Maska jen plně rozvíjí už existující dynamiku osobnosti.

Citát: Já to říkal, že to nemáš hulit. (Maska vrací úder)

Pří čtení těchto tří příběhů jsem poslouchal švýcarskou folkmetalovou skupinu Eluveitie a posléze švédskou power metalovou skupinu Falconer. Při poslechu a čtení jsem vybral 12 citátů a vložil je mistru Arcudimu do jeho profilu.

Citát: Zítra mě asi čeká popraviště, ale dneska večer....budu popravovat já! (Maska)

Palce za komentáře k povídkám prosím zde:
https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/dark-horse-omnibus-maska-omnibus-kniha-prvni-40714

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Maska omnibus: Kniha první v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených75x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

komiksy

Část díla

Autoři knihy

John Arcudi
americká
Doug Mahnke
americká, 1955