JLA: Rok jedna: Kniha první přehled

JLA: Rok jedna: Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345911/jla-rok-jedna-kniha-prvni-1k1-345911.jpg 4 71 71

DC komiksový komplet série

< 14. díl >

Pět největších pozemských hrdinů - Flashe, Green Lanterna, Aquamana, Black Canary a Martian Manhuntera - svede dohromady bitva proti společnému nepříteli, a tak vytvoří Americkou ligu spravedlnosti. Obsahuje komiksy: JLA: Rok jedna č. 1-6 (1998) a Americká liga spravedlnosti (Vol 1) č. 9 (1962)

Komiksy
Vydáno: , Eaglemoss Collections , BB art
Originální název:

JLA: Year One: Part 1 , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize JLA: Rok jedna: Kniha první. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Luigi1
03.04.2024 4 z 5

Tento komiks se mi docela líbil

Norri
26.11.2023 4 z 5

Tahle kniha by ještě nejspíš ležela nerozbalená v jednom z knižních komínků u zdi, kdyby jeden z autorů, kreslíř Barry Kitson, nebyl hostem na vídeňském Comics-Conu. A protože oba díly JLA: Rok jedna jsou to jediné, co od něj mám, bylo jasné, že je musím rozbalit a přečíst. Zpočátku se mi příběh zdál naivní a jednoduchý. Možná to bylo proto, že autoři na začátku se samotným vznikem ligy vzdali hold původnímu vzniku z roku 1962 (ten je jako retro komiks na konci knihy). Potom ale příběh začal nabírat na komplexnosti a já jsem si ho náramně užil. V příběhu mají prostor nejen civilní životy jednotlivých členů ligy, ale nechybí ani reakce okolí na vznik ligy. Příběh totiž nezapomíná ani na ostatní existující týmy superhrdinů a my můžeme vidět jejich reakci na vznik ligy. S jedním z těchto týmu, s Doom Patrol, si dá dokonce JLA na konci této knihy týmovku a je to parádní. Nechybí ani rozpory mezi jednotlivými superhrdiny a rozčarování z toho, že i superhrdinové jsou většinou pořád jenom lidmi s jejich chybami. Určitě bych to nenazýval dekonstrukcí žánru, ale je to osvěžující.

Co se týká kresby, tak jsem možná ovlivněný tím, že jsem se s Barrym Kitsonem setkal, ale jsem s kresbou velmi spokojený. Je to velmi pěkný superhrdinský mainstream.


sgjoli
12.02.2023 3 z 5

Uf uf, po předchozím dílu tohoto komiksového kompletu, který jsem hodnotila naplno, najednou pro mne v hodnocení trochu sešup, a to na průměrné tři hvězdy.
Určitě nemám nic proti tomu, když se spojí několik hrdinů, aby bojovali proti padouchům spolu v jedné skupině. Ale nemůžu si pomoct, tady mi to přišlo trochu na sílu. Ten způsob, jakým to tu u JLA prošlo a vzniklo, byl na mne poněkud rozpačitý a uměle naroubovaný. A ještě to za mne proběhlo s pocitem trapnosti, když se členové JLA o svém vzniku rozhodnou promluvit na veřejnost pomocí narychlo svolané tiskovky, o níž většina členů ani neví, že má proběhnout. Jakože... cože?
S tím souvisí i to, že ti členové JLA toho vlastně sami o sobě navzájem příliš neví - to pak člověka napadá, jak si členové takového společenství, které má ochraňovat Zemi před padouchy, mají vůbec navzájem důvěřovat v něčem tak vážném a nebezpečném, jako je právě boj proti padouchům?
Nevím no... to jsou prostě otázky a postřehy, které mne u toho napadaly - a poněkud mi to kazilo dojem z toho příběhu jako celku.
Narazila jsem i na určitou nespokojenost některých čtenářů s kresbou. Pravda, v porovnání s jinými díly DC kompletu mi tady kresba přišla trochu nevýrazná, ale nevadila mi a ani mne nijak nerušila.
Celkově ale nedokážu dát víc než 3 hvězdy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha JLA: Rok jedna: Kniha první v seznamech

v Přečtených95x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x