Dech přehled

Dech https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153101/bmid_dech-PMz-153101.jpg 4 560 560

Dech série

1. díl >

Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Breathe , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (113)

ArwenAragorn
17.05.2024 3 z 5

60%

Sci-fi prakticky vůbec nečtu. Tady tahle knížka byla dost jednoduchá a obsah mě zaujal, i když mi všechno přišlo nějak nedotažené. Podívám se ještě na druhý díl, zajímá mě, jak to dopadne s Beou a Qinnem.
Doporučuji, ale myslím, že skalní fanoušky sci-fi nenadchne.

lucyvase4
20.09.2023 4 z 5

Nic není pro člověka tak přirozene jako dýchat. Co ale dělat, když na planetě dojde kyslík a lidé umírají? Dech přišel s možností vytvořit kapslí, ve které se ti nejbohatší mohli úkryt. Kapsule měla sloužit jako přechodné řešení a lidé se pak měli vrátit opět do přírody. Ale již 5 generace žije pořád uvnitř. Kapsule je rozdělaná na zóny. Prémiové mají moc. Pak máme stevardy, který jsou ozbrojenou složkou kapsule. Dále pomocné pracující - který se nemohou nic z toho co první dvě skupiny. Nemohou dokonce ani tancit, běhat a za každý kyslík který spotřebují platí daň. A nakonec tu jsou lidé žijící na okraji společnosti a POTkani, kteří sympatizují a pomáhají odboji
Příběh je vyprávěn z pohledu tří osob. Aliny, Bee a Quinna. Každý z našich hrdinů je z jiné společenské vrstvy. Je tedy zajímavé sledovat, jak odlišne mají názory.
Bee a Quinn se rozhodnou jednoho dne stanovat mimo kapsuli. Cestou potkají Alinu, která je na útěku k odboji a tím začnou všechny problémy. Co je vlastně odboj zač? Jak mohou mimo kapsuli žít, když venku není kyslík? A říká Dech pravdu? Nebo si jen snaží udržet svou moc nad lidmi?
Příjemná YA distopie plná napětí, romantiky ale i smutku


ZuzanaZ83
04.10.2021 3 z 5

Velmi příjemná young adult distopie o společnosti ovládané lidmi majícími moc nad kyslíkem. Kniha vypráví o třech teenagerech a střídavě z jejich pohledu. Quinn je syn prémia, je z nejvyšší vrstvy. Jeho kamarádka Bea naopak patří k těm nejnižším. A krásná Alina, která patří k POTKANům, odboji mimo kapsuli. V příběhu se objevují klasické young adult motivy - láska, smrt, přátelství i naděje. Proč ne? Od toho tahle literatura je. Určitě si chci přečíst i druhý díl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dech v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených753x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených39x
v Knihotéce348x
v Chystám se číst423x
v Chci si koupit84x
v dalších seznamech16x