Deník raka 2 přehled

Deník raka 2
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393214/bmid_denik-raka-2-Mhx-393214.jpg 5 35 35

Deník raka série

< 2. díl

Rakovina vás nezmění. Pořád to budete vy. I po uzdravení. Ta nemoc vám hodně vezme. Ale taky něco dá. Například vás naučí vážit si maličkostí a okamžiků. Protože okamžiky jsou to jediné, co vám skutečně patří. Přesně to se blogerce Tereze Schillerové podařilo zachytit v období, které pacienti nazývají remise. Že to bude klišé? Ani náhodu. Život v této fázi je doslova jízdou na horské dráze. Radost z uzdravení střídá pocit strachu, že se nemoc vrátí. A ten strach je natolik intenzivní, že vás paralyzuje. Kniha zachycuje obavy, nejistoty, vnitřní rozpolcenost, deprese, vnímání agresivity lidí, rodičů a přehodnocování vztahů a přátel. Pocity a situace, které autorka dokázala zachytit s odzbrojující upřímností, ale také s neskrývanou vůlí jít dál, nevzdávat se a najít smysl života. Nemoc jí vzala iluze, ale také ji naučila neodkládat nic na „vhodný okamžik“. Našla sílu pro důležitá rozhodnutí a plnit si sny. Její vyprávění je prokládáno s osudy čtenářů jejího blogu, retrospektivními vzpomínkami na období léčby, a ještě neuveřejněnými dialogy s její blízkou kamarádkou. Blog Deník raka se totiž stal doslova komunitou lidí, kteří se vzájemně podporují a dodávají si sílu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník raka 2. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Erika_Ha
01.02.2023 5 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem hned navázala. Opět strhující, syrové, velmi ze života, bez příkras...život po rakovině není na obláčku číslo devět. Asi tak.

lindino
14.08.2020 5 z 5

Druhý díl Deník raka je obsáhlý. Mapuje autorčinu cestu v post fázi. V jejím vyprávění se mísí i příběhy jiných onkologických pacientů. Chvíli jsem přemýšlela nad tím, proč to tam autorka zařadila. Ale dává to smysl. Přežijete zákeřnou nemoc, ale zároveň možná cítíte, že vůči ostatním, kteří to štěstí neměli, cítíte pocit viny a mrzí vás, že už se s nimi neuvidíte. Autorka si v nich zjevně reflektovala to, co by se potencionálně mohlo stát i jí - zemřít ve velmi mladém věku. Díky těmto lidem si uvědomujete blízkost smrti a tu nepředvídatelnost, s jakou lidské osudy navštěvuje. Můžete se uzdravit a za rok tu nemusíte být. To je na Deník raka 2 opět velmi mrazivé. Celé toto uvědomění rozbíjí Terezino výprávění, kterému deníková forma dává na intenzitě. Jakobyste sledovali dvě televize najednou. To vše doplňuje Filip Topol s jeho básněmi. Svým způsobem je to jedinečná kniha - jak formou tak obsahem. Záleží, jak ji přijmete.


eMI72
27.02.2020 5 z 5

Pochopitelně a skvěle zaznamenané období po prvním dílu, po kterém jsem nechápal - v tom správném slova smyslu. Tereza je autorka, která mne zaujala a které přeji, ať se jí její psaní daří dál. Má neskutečný talent.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Deník raka 2 v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených5x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit9x

Autorovy další knížky

Tereza Schillerová
česká, 1980
2020  84%Bumerang
2019  80%Princezna Psycho
2017  97%Deník raka
2022  89%Vlčice
2020  85%Povídky o lásce