Deník uprchlice přehled

Deník uprchlice https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500106/bmid_denik-uprchlice-Te1-500106.png 4 135 135

Jednoho dne se probudíte a zjistíte, že se vám celý svět obrátil vzhůru nohama. Do vaší země vtrhla vojska cizí armády a nic už nebude jako dřív. Vše se otřásá v základech a vás svírá strach – o život a budoucnost sebe sama, svých nejbližších, své země… To není synopse hollywoodského dramatu, ale bohužel tvrdá realita dnešní Ukrajiny a jejích obyvatel. Tato kniha je deníkem Ukrajinky, která stejně jako mnoho jiných v zoufalé situaci zvolila útěk a se svou osmiletou dcerou absolvovala strastiplnou cestu z Oděsy přes Lvov, Užhorod, Čop a Ostravu do Prahy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník uprchlice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (36)

Marekh
23.03.2024 3 z 5

Jedná se o příběh mladé ženy OKSANY, která se svou malou dcerou opustila Ukrajinu kvůli válce na Ukrajině, která vypukla 24. 2. 2022. Oksana bydlela v Oděse, ve kterém došlo k bombardování.

Autorka se celý život zabývá uměleckými projekty, píše rusky a ukrajinsky, měla na starosti různé programy, dělala kurátorku, vymýšlela příběhy a scénáře. Má znalost angličtiny na úrovni B2 a němčiny na úrovni A1. Znalost angličtiny ji také pomohla při cestě.

Kapitoly jsou krátké a střídají se pohledy ze současnosti a z minulosti. Sledujeme útěk Oksany ze svého bydliště až po příjezd do Česka. Je děsivé si něco takového prožít na vlastní kůži. Člověk si to vůbec nedokáže představit.

V knize se dočteme o různých významných osobnostech z Ukrajiny a něco málo z historie. Autorka také zmiňuje rok 2014, kdy to začalo vřít mezi Ukrajinci a Rusy. Dočteme se něco málo o městech Oděsa, Lvov, Užhorod a dalších.

Jedná se o autorčinu prvotinu. Myslím si, že textu po stylistické stránce by ještě prospěla nějaká úprava, aby se lépe četl. Chtělo by to ještě vybrousit do lepší podoby. Nicméně samotný příběh byl zajímavý a čtenář se můžete dozvědět, jak takový útěk ze dne na den vypadal a co všechno autorka musela podstoupit, aby dojela do Česka a jak to následně pokračovalo. Dočteme se o různých hrůzných událostech, při kterých zemřeli lidé včetně dětí!

Myslím si, že je dobře, že autorka tuto knihu napsala. Získáváme pohled ženy, která musela uprchnout ze svého bydliště, aby si zachránila svůj a dcerčin život.

Oceňuji, že autorka v knize napsala 2 básně. Rovněž jsou v knize pěkné barevné ilustrace.

Knihu hodnotím na 70 %.

biki
29.12.2023 4 z 5

Myslím, že pro většinu z nás je naprosto nepředstavitelné si z hodiny na hodinu sbalit pár věcí, popadnou děti a vydat se na cestu do neznáma. Cestu uprostřed chaosu, strachu, zoufalství a nejistoty, cestu s jediným cílem - dostat se do bezpečí, a přitom být zhusta odkázán na pomoc úplně cizích lidí. Domnívám se, že se zde autorce podařilo výstižně popsat myšlenkové pochody a pocity člověka, který se v takovéto situaci ocitl a prožil ji na vlastní kůži. Zároveň jsem také ráda, že se i v dnešní době najde dost lidí, kteří jsou ochotni podat pomocnou ruku těm, kteří se v podobné situaci ocitli zcela bez vlastního přičinění.
Díky ČV, že jsem se k této knize dostala. Myslím, že by si ji mělo přečíst podstatně víc lidí.


Lutzka
29.12.2023 4 z 5

Kniha začala velmi zajímavě popisem života v Oděse, obzvlášť toho kulturního, popisem běžného života Oksany, vysvětlivky historických názvů a událostí dávných i novějších. Škoda, že v tomto duchu kniha nepokračovala až do konce. Poslední cca čtvrtina mi přišla napsaná hodně horkou jehlou... Aby to bylo v termínu. Za to ubírám hvězdu. Jinak velmi působivé čtení, události viděné očima toho, kdo je prožívá, ne reportery.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vládce džinů, Spálené mosty a další knižní novinky (33. týden)

14.08.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Deník uprchlice v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených195x
ve Čtenářské výzvě165x
v Doporučených4x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit15x

Štítky knihy

osudy lidí Ukrajina uprchlíci válka na Ukrajině (2022 - )

Autorovy další knížky

Oksana z Ukrajiny (p)
ukrajinská, 1983
2022  77%Deník uprchlice
2023  80%Společenstvo ztracených rukaviček
2024  %Fénixové