Deníky přehled

Deníky https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523489/bmid_deniky-651905c1cef4e.jpg 4 148 148

Mezi lety 1915–1941 si Woolfová psala deník, poslední zápis je datován čtyři dny před její smrtí. Nepsala však denně, zpravidla jednou za několik dní. Deník nicméně poskytuje přehled o tom, co oněch sedmadvacet let dělala, o lidech, které potkávala, a zejména, co si myslela o nich, o sobě, o životě. Když zemřela, zůstalo po ní 26 svazků rukopisu. Tuto knihu tvoří výňatky z deníků, které editoval její manžel L. Woolf.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A Writer's Diary , 1953


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deníky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

Iva095
18.04.2024 5 z 5

Knihu jsem poslouchala v audioverzi a moc si nedokážu představit jak dlouho bych ji četla.
Deníky jsou hodně o autorčině tvorbě, jejím přemýšlení když knihy psala, jak s kažkou knihou bojovala a i jak byla kritická a to ne jen ke své tvorbě.
Od autorky jsem ještě žádnou knihu nečetla, ale určitě se do nějaké pustím.

sgjoli
16.07.2023 4 z 5

Musím přiznat, že tahle kniha mi dala občas pěkně zabrat - proto jsem to taky četla nějaké dva měsíce. Jedná se o dost zajímavé čtení, které se mi ale ne vždy četlo nejlépe. Popravdě jsem se občas trošinku ztrácela - jednak v lidech, o nichž autorka píše, a jednak v té její tvorbě, o níž tu referuje. Hlavně když píše o dílech, které jsem od ní nečetla. Ale to připisuju na vrub sobě, že Woolfovou nemám kompletně načtenou, to není chyba autorky.
Jak se píše již v prologu, je třeba počítat s tím, že Deníky ve svém vydání nezahrnují kompletně vše, co si Woolfová zapsala. Obsahuje to jen ty zápisky, které se nějakým způsobem dotýkaly tvorby V. Woolfové, nebo když se to týkalo literatury (umění) obecně. Co Woolfová psala, četla, o čem v rámci literatury přemýšlela. Mezi jednotlivými zápisky ale si sama pro sebe psala také další poznámky týkající se běžného života, které však publikovány nejsou. A s tím je potřeba do této knihy jít - že ty Deníky prostě nejsou úplně kompletní.
Nicméně je to velmi zajímavé nahlédnout do mysli a duše této spisovatelky. Pozorovat, jak a nad čím přemýšlí. Jak se v průběhu jejího života posouval její vztah a přístup nejen k literatuře obecně, ale hlavně k její vlastní tvorbě. Co jí připadalo důležité. Proč psala své knihy tak, jak je psala. S čím se musela potýkat. Pro mne neuvěřitelné.
Nakonec tuto knihu hodnotím 4 hvězdami. Chyba je asi v tomto případě hlavně u mne, ale občas jsem se prostě ztrácela - viz výše. Nicméně pokud vás život a myšlenky této spisovatelky zajímají, mohu určitě knihu doporučit.


milan.valden
08.02.2023 4 z 5

Poslední knihou od Virginie Woolfové (1882–1941), kterou jsem dosud nečetl, jsou její Deníky, resp. výbor z nich, který uspořádal a v roce 1953 vydal její manžel Leonard Woolf (1880–1969) pod příznačným názvem A Writer's Diary (Deník spisovatelky). Ten odkazuje k tomu, na co se Woolf ve výboru soustředil především, totiž na Virginiiny zápisky o čtení a psaní či na pasáže, v nichž si ověřovala vlastní umění psát. Dále jsou tu ale i mnohé osobněji laděné postřehy či popisy osob a situací, nálad a zážitků. A samozřejmě se tu setkáme s mnoha slavnými jmény z oblasti literatury a umění...
Woolfová si deníky psala od roku 1915 až do své dobrovolné smrti. Zachovaly se v 26 svazcích. Až v roce 1984 vyšly v Británii kompletně v pěti dílech; těch se však u nás stěží někdy dočkáme, a tak jsem rád, že tu máme aspoň výbor. Ostatně právě problematika literatury a toho, co a jak o ní Woolfová psala a jaká byla její "dílna", mě zajímá nejvíce. České vydání (432 stran) je doplněno předmluvou Leonarda Woolfa, jmenným rejstříkem s vysvětlivkami i poznámkami pod čarou.
"Někdy bych radši zaznamenala, co lidi říkají, než je popisovala."
"Člověk má raději lidi, které zmůže příslovečná nepřízeň osudu, než ty, kteří vítězí."
"...psaní je hluboká rozkoš, zatímco to, jak vás čtou, je záležitost povrchní."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Deníky v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených203x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených16x
v Knihotéce96x
v Chystám se číst120x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech2x