Děvčata první republiky přehled

Děvčata první republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453725/bmid_devcata-prvni-republiky-txy-453725.jpg 4 155 155

Kniha Děvčata první republiky přináší vyprávění osmi žen, které se narodily a vyrůstaly v době prezidentování T. G. Masaryka, aby poté prožily bouřlivé 20. století – i kus toho současného – se všemi jejich zvraty a proměnami. Na pozadí velkých historických událostí hrdinky knihy studovaly, pracovaly, vdávaly se, zažívaly křivdy komunistického režimu i násilnosti v manželství, musely se vyrovnávat se ztrátami dětí i svých blízkých a dělat náročná životní rozhodnutí. Příběhy děvčat první republiky pro knihu zachytily spisovatelka Jana Poncarová a fotografka Dita Pepe, která pracovala i s dobovými fotografickými archivy jednotlivých hrdinek.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děvčata první republiky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

JancaMia
19.01.2024 4 z 5

Vzpomínky osmi žen narozených za první republiky . Díky jedné paní a jejího vzpomínání se mi vybavila kniha o dvou dílech "Šikmý kostel" od Karin Lednické , protože paní se v Solci narodila a žila a vzpomínala na lázně Darkov a majitele panství. "Babičky" krásně vyprávějí své vzpomínky a zajímavé osudy, kniha je doplněna krásnými fotkami. Půjčeno z knihovny.

lapagerie
15.12.2023 3 z 5

Takové milé počtení o osmi dámách, narozených za tatíčka Masaryka. Příběhy většiny z nich byly dramatické, neobvyklé až mě napadlo, podle jakého klíče je autorka vybírala. Náhodně nebo hledala vysloveně ženy s příběhem? Protože když se podívám hluboko do dějin naší rodiny, žádné takové speciální osudy se tam neodehrály. Což na druhou stranu také není na škodu.
Knížku jsem přečetla, pokochala se krásnými fotkami a zas ji vrátím do knihovny. Není z těch, které bych toužila mít doma.


marie.kolarova
03.12.2023 5 z 5

Vzpomínky osmi žen narozených ve 20. letech minulého století. Příběhy o radostech a strastech života, o šťastných i těžkých okamžicích. Některé příběhy byly opravdu velmi silné a hodně mne dojaly. Vždy jsem měla ráda poslouchání příběhů mých babiček a dědečků a toto bylo hodně podobné.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

27.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2020 - Nejkrásnější české knihy roku (Ceny za vynikající polygrafické zpracování - 3.místo)


Kniha Děvčata první republiky v seznamech

v Přečtených203x
ve Čtenářské výzvě57x
v Doporučených10x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst279x
v Chci si koupit71x
v dalších seznamech5x