Dívka, moře a noc přehled

Dívka, moře a noc https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47928/bmid_divka-more-a-noc-TJ3-47928.jpg 4 36 36

Milostný příběh, v němž se realita prolíná s fantastičnem. Hlavní hrdina a vypravěč je nesnášenlivý morous, pracující jako žurnalista. Před světem se nejraději schovává a uchyluje se k oblíbeným LP a knihám. Jednoho dne se ale seznámí s dívkou, se kterou si bezvýhradně rozumí. Po čase si ale musí začít připouštět, že kolem jeho milé začínají přibývat různé podivnosti a nevysvětlitelné věci.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Sophie, la mer et la nuit , 1976


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívka, moře a noc. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Lili
16.02.2023 4 z 5

Chůze po laně reality vedoucí přes vlákna snů. Kde jedno končí a druhé začíná?

Atuin
04.12.2021 3 z 5

Zajímavé, záhadné a hravé. Napsáno to je obratně a ve skutečnosti to dělá tu knihu čitelnou až do konce. Nápad je dobrý, ale víc jak 3,5* dát nemohu.


Lessana
05.09.2021 3 z 5

Výborne napísaná vec! S takými... ani nie fantazmagorickými (ono sa na to dosť ťažko hľadá príhodné slovo), ale "úhybnými", popletenými, no skvelo vymyslenými dialógmi, aké vedú rozprávač so Sofie, som sa ešte v literatúre (a ani v skutočnosti, pravdaže) nestretla.
Štýl je dokonale prepracovaný, pán autor sa neminul povolaním, no a, samozrejme, ani pani prekladateľka - bol to vyslovene zážitok čítať a kochať sa slovami a ich vzájomnými väzbami.
S rozprávačom Éricom Habnerom cítite, rozmýšľate, pátrate, chodíte domov a do roboty, na more, uškŕňate sa pri jeho vtipných postrehoch, prajete mu zmyselnú Sofie a tiež, aby bola menej záhadná a miznúca. Rovnako mu rozumiete pri Juliette či v robote s Rolandom. A nerozumiete pri Natálii, Karen či Danielovi Ridderovi.
No predsa je moje hodnotenie len 3-hviezdičkové. Prečo? Lebo záver. Priznávam, že je to najskôr mnou, ale nepochopila som pointu, čo ma dosť mrzí, lebo text je to výborný.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dívka, moře a noc v seznamech

v Přečtených56x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce64x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

belgická literatura

Autorovy další knížky

Jacques Sternberg
belgická, 1923 - 2006
1981  74%Dívka, moře a noc
2003  80%Čí je to sen?