Dívka, žena, jiné přehled

Dívka, žena, jiné
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447928/bmid_divka-zena-jine-Ray-447928.jpeg 4 227 227

Kniha Dívka, žena, jiné sleduje strhující osudy dvanácti britských žen na strastiplné pouti napříč uplynulým stoletím. Nebojácná farmářka, lesbická feministka, uklízečka středního věku, úspěšná bankéřka, přísná učitelka či žena v domácnosti s poporodní depresí… Každá z nich je jiná, a přesto se navzájem podobají víc, než by samy čekaly. Spojuje je touha něco nalézt: společnou minulost, nečekanou budoucnost, místo, které by se dalo označit za domov, porozumění, manžela, milenku, ztracenou matku, zmizelého otce nebo jen náznak naděje. Román na pomezí prózy a poezie oceněný Bookerovou cenou je oslavou černošských žen a jinakosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Girl, Woman, Other , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívka, žena, jiné. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (51)

Luccinda
12.09.2023 2 z 5

Už když jsem před rokem začala číst tuhle knížku poprvé, tušila jsem, že to asi nebude nic pro mě. Nedařilo se mi do příběhu začíst a vůbec mi nesedl styl psaní, takže jsem knihu po pár desítkách stran odložila a dlouho jsem neměla chuť se k ní vracet. Teď po roce jsem ale narazila na audioknihu, kterou namluvila Vanda Hybnerová, tak jsem si řekla, že mi tohle zpracování třeba sedne více. A sedlo, alespoň jsem knížku po tom roce konečně dočetla, přesto bohužel nemůžu říct, že bych si poslech nějak zvlášť užila.

Myšlenky a témata, která se v knize objevují, jsou skvělé. Z textu bylo cítit, jak moc jsou příběhy jednotlivých žen pro autorku důležité a mnohdy i osobní. Jenže na můj vkus tam těch příběhů bylo až příliš. Hodně jsem se ztrácela v postavách, jejichž osudy se v průběhu knihy prolínaly, a některé příběhy mě vyloženě neoslovily. Navíc mi opravdu, ale opravdu nesedl styl, jakým autorka píše. V audio verzi to bylo trošku stravitelnější a alespoň jsem zvládla knihu doposlouchat, jinak bych ji asi nedočetla. I tak ve mně ale převažuje pocit zklamání.

PetK
06.06.2023 4 z 5

Mozaika příběhů amerických (afroamerických a jiných) žen (a nebinárních osob) z různých období, které se všechny protnou. Docela fajn poučení o postavení žen, feminismu, lesbických vztazích, předsudcích. V jednu chvíli jsem se možná v těch vztazích ztratila, to ale přičítám spíš své nepozornosti než autorce. Hezky načetla Vanda Hybnerová.


pablito
11.05.2023 4 z 5

Byla to pro mě trochu výzva jestli to vůbec pochopím ... když nejsem žena a černoška a lesbička. Nakonec mě to ale i zaujalo :)

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021


Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2019 - Booker Prize


Kniha Dívka, žena, jiné v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených292x
ve Čtenářské výzvě51x
v Doporučených29x
v Knihotéce127x
v Chystám se číst318x
v Chci si koupit60x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

anglická literatura osudy žen Bookerova cena

Autorovy další knížky

Bernardine Evaristo
britská, 1959
2020  84%Dívka, žena, jiné
2003  58%Císařovo kotě