Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení přehled

Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461420/mid_divocina-v-zahrade-inspirace-pro-pr-3u9-461420.jpg 4 30 30

Divokou přírodu máme přímo pod nosem - v zahradách a parcích, v mezerách v chodníku a v zemi pod svýma nohama. Dave Goulson nahlíží do kompostu, vrtá se v hlíně a noří se do zahradního jezírka. Zaníceně vysvětluje, jak jsou naše životy a osud celého lidstva neoddělitelně propojené se životy škvorů, včel, zlatooček a pestřenek, nedoceňovaných hrdinů přírodního světa. Zásadní kniha pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta. „Vynikající průvodce ekologickým zahradničením.” - Guardian... celý text

Hobby Zahrada Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Kazda
Originální název:

The Garden Jungle , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Zdenkacheca
25.04.2023 5 z 5

Velmi ctiva kniha, ktera poskytuje spoustu zajimavych informaci o vsemoznych obyvatelich vasi zahrady. Musim rict, ze poskytuje plno temat k zamysleni. Az budu planovat svou zahradu, urcite bude divoka aby neladila jen oku, ale poskytovala domov a ochranu pro ruzny hmyz, ptaky

Rawen616
02.12.2022 5 z 5

Velice sympatická kniha napsaná s typickým britským humorem. Autor se nesnaží za každou cenu působit jako aktivista ale naopak vás svým nadšením pro všemožné broučky a barvitým popisem jejich života a životního prostředí doslova nadchne pro jejich ochranu. I když se kniha zaměřuje čistě na britské prostředí a tamní druhy, nebude u nás zase až tak moc jiné. Já už jsem léta zastáncem "divokých" zahrad a kdyby nás bylo víc, byl by asi svět o něco lepším místem pro všechny. Od lidí až po tu nejmenší havěť.


Gurtha
23.09.2022 5 z 5

Autor miluje brouky všeho druhu, čtěte a rychle si taky zamilujete škvory, čmeláky, můry a jinou havěť.

Kniha je psaná lehce s typickým britským humorem, který vás překvapí i ve vědečtějších pasážích. Kniga je rozdělena na kapitoli, které představují jednotlivé zájmy autora (pěstování starých odrůd jablek, budování úkrytů pro čmeláky a vosičky či pozorování mravenců), na každém ale ukazuje další aspekty péče o zahradu i postupující ekologické problémy a co s nimi můžeme dělat. Do podrobna popisuje život hmyzu, jehož existenci ani nevnímáte a rychle ve vás probudí nutkání kleknout si někam do trávy a pozorovat. Kapitolka o sčítání můr je úplný bombonek, setká se zde hned několikjedinců se stejným postižením.
Po přečtení knihy všude chodím a trousím informace o broučcích a chci víc!

Trochu jsem měla problémy s kapitolou Jedovatý koktejl, třicet stran o pesticidech hned v úvodu (s.69-99) pro mě byl šok. Asi to potřebujeme, ale lépe by to na mě působilo v pozdějších pasážích. Např. závěrečná kapitola obsahovala podobné sdělení a byla o to pusobivější, že už o hmyzu tolik vím.

Zajímavá fakta:
S. 17 Nektar rododendronů obsahuje grayantoxiny v koncentraci, která může některé včely zabít. Včela medonosná z něj vyrábí med, který může u lidí navodit halucinace, nebo i způsobit smrt, pokud je konzumovaný v nadměrném množství.

S.18 ... můžete odstranit veškerý plevel ze své zahrádky ve zlomku sekundy tím, že mu dáte jiné označení a pojmenujete ho jako divoké květiny.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených4x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

ekologie příroda hmyz zahrady, zahrádky zahrádkářství, zahradničení ekologická zahrada, ekozahrada užitečný hmyz

Autorovy další knížky

Dave Goulson
britská, 1965
2020  87%Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení
2021  90%Návrat čmeláků
2022  91%Tichá země: Jak odvrátit hmyzí apokalypsu