Dlouhý okvětní plátek moře přehled
Isabel Allende
Strhující románová sága od nejčtenější španělsky píšící autorky Koncem třicátých let 20. století se Španělsko propadá do chaosu občanské války. Na útěku před stoupenci generála Franka se ocitne i mladá těhotná vdova Roser a Víctor Dalmau, armádní lékař a bratr jejího zesnulého manžela. Aby přežili, musí udělat něco, po čem ani jeden netouží – uzavřít sňatek. Spolu se dvěma tisíci dalších uprchlíků se na lodi vydávají do Chile, kde hodlají začít nový život. I přes svoji složitou situaci se nevzdávají naděje. Uvidí ještě někdy svou rodnou zemi svobodnou?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , MottoOriginální název:
Largo pétalo de mar, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dlouhý okvětní plátek moře. Přihlašte se a napište ho.
první setkání se spisovatelkou a určitě vyhledám další knihy.
Z počátku drsné vyprávění se pomalu mění na skoro poetickou knihu o přátelství, odpovědnosti a lásce.
Krásná kniha
Příběh několika jednotlivců a jejich cesta životem od mládí z děsů a nebezpečí španělské občanské války na druhý konec světa do exilu. Provázíme je při šťastných i nešťastných momentech až do jejich stáří. Silné osobní osudy na pozadí silných politických světových událostí. Z tohoto ohledu nemám co vytknout.
Zjistila jsem ale, že mi styl vyprávění Allende moc nevyhovuje. Hodně málo přímé řeči a velké věci (události, emoce) jsou vlastně popisovány celkem suše. I když i já jsem na konci zatlačila slzu.
Posloucháno jako audiokniha v angličtině..
Brána pekel, Nelítostný princ a další knižní novinky (37. týden)
10.09.2023
Falešné růže, Osamělé srdce a další knižní novinky (16. týden)
16.04.2023
Kniha Dlouhý okvětní plátek moře v seznamech
pro ženy vystěhovalci, emigranti Chile španělská občanská válka (1936-1939) chilská literatura domluvené manželství hispanoamerická literatura
2002 | Dům duchů |
2006 | Eva Luna |
2003 | Dcera štěstěny |
2003 | Město netvorů |
2001 | Paula |
Knížku od Isabel Allende si vždycky přečtu rád, a tahle mi navíc padla do ruky pár dní po návratu z Katalánska. Zrovna jsem si říkal, že by se mi líbilo něco o Barceloně. Zkrátka, bylo to dokonalý načasování.
Příběh Víctora a Roser se vlastně odehrává většinou v Chile, ale kořeny má hluboko právě v Barceloně a Katalánsku za španělské občanské války. Tam po prohře republikánů a vítězství generála Franca začíná cesta těchto manželů z nutnosti přes koncentrační tábory ve Francii za záchranou, až do vzdálené a neznámé Chile. Mimochodem byla pro mě naprostá novinka, že cestu stovek španělských uprchlíků do Chile vydupal ze země prakticky sám známý chilský básník Pablo Neruda (hluboce před ním smekám). Mělo to být jen na čas, než diktatura ve Španělsku skončí, ale ta trvá deset let, dvacet let, třicet let... a pak se kolo dějin pootočí, historie se zopakuje a někdejší uprchlíci před Francem musí prchat před tajnou policií generála Pinocheta.
Ale to není zdaleka všechno, o čem se tu dočtete, život těch dvou je zajímavý příběh i bez diktátorů. Dovíte se dost především o životě v Chile ve 20. století, od 30. let přes socialistickou vládu Salvatora Allendeho a Pinochetovu diktaturu až do 90. let.
Je to jiné než magicko-realistický Dům duchů, ale pořád velmi dobré čtení, které doporučím každému.