Do Nepaměti přehled

Do Nepaměti
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492132/bmid_do-nepameti-1Xj-492132.jpg 4 26 26

Napínavý příběh z říše poztrácených vzpomínek od držitelů ceny Magnesia Litera. Jasmína je úplně obyčejná holka, která třeba občas zapomene udělat úkol, občas si zase naopak vzpomene, že se jí do něčeho vážně nechce. A proč si taky věci pamatovat? Nejlepší je pustit všechno z hlavy a užívat si! To si ale myslí jen do chvíle, než zjistí, že v záhadném místě zvaném Nepaměť jí všechny vzpomínky mohou ukrást. A při dobrodružné pouti napříč fantastickými světy Jasmína zjistí, proč by nám to, co si pamatujeme, rozhodně ukradené být nemělo.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Do Nepaměti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

broskev28
22.11.2023 5 z 5

Do Nepaměti je naprosto úchvatná kniha! Už Překlep a Škraloup byli neuvěřitelní, ale tahle kniha rozhodně nezaostává. Líbí se mi provedení – barevnost, typografické řešení, ilustrace, i nápady, které ocení možná spíše dospělák (Franz, Alois a Sigmund). Doporučený hudební doprovod – tedy především jeho existence – zase nadchl mého syna oblibujícího elektronickou hudbu; mně rovněž připadal velmi povedený.
Hned první černobílá ilustrace + text vztahující se k ní mě přenesly do doby, kdy jsem – úplně stejně jako Jasmína – absolvovala podobné návštěvy a podobné rozhovory. Na rozdíl od hlavní hrdinky bych si sice nikdy netroufla oponovat slovy vyvedenými na ořízce knihy, o to více jsem ovšem Jasmíně fandila. Výborné byly tygří vzpomínky a zaujala mě i teorie pravzpomínek, deja vu efekt, umělé potlačování vzpomínek a taky nafukování a přibarvování vzpomínek - výborné!
Dokonce i anotace na zadní straně obálky se moc povedla, podobně jako obálka samotná, takže doporučuju velmi všem, nejen dětem!!!
P.S. A souhlasím s kamibe – vysuté terasy jsou asi jediná věc, kterou bych téhle knížce vytkla, jinak je to jazyková a obecně textová lahůdka, včetně fontu, soudím já.

„Vzpomínky z prvních dvou let života jsou nejčistší a nejcennější. Není v nich – jak bych to řekl – nic z venku. Nic rušivého. Jsou to ty nejvlastnější vzpomínky, jaké člověk může mít. Vzpomínky z doby, kdy svět vnímáte jenom vlastníma očima a nikdo vám neříká, co si o něm máte myslet.“

kamibe
08.05.2023 4 z 5

Pro mne bylo zajímavé téma, neboť podívat se důkladně na vlastní vzpomínky - takového něco jsem v knihách pro děti snad ještě nenašla. Líbilo se mi členění textu; i když kniha vypadá tlustá a obsažná, je přečtená docela rychle. Pomaleji je třeba prohlížet obrázky, a to ještě možná s doporučením činit tak jen po chvilkách. Citlivé oči z nich mohou mít vzápětí mžitky. Jejich chaotičnost docela odpovídá chaotičnosti mnohých našich vzpomínek. Podle mého je to chytře napsaná kniha, která v nás může vybuzovat dost věcí k promýšlení. Oceňuji vtip s příjmeními na konci. Výhradu mám pouze k značné pravopisné chybě o "vysuté" terase, kdy opravdu nevím, zda míní terasu vysunutou (a je užito chybné slovo), nebo terasu visutou, tedy visící (a je užito chybné ypsilon).


Dadulina
15.03.2023 2 z 5

Jak tak čtu komentáře, tak co čtenář, to jiný názor. Mně se třeba ilustrace nelíbily na mě byly příliš řvavé, ale text mi sedl.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (11. týden)

13.03.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Do Nepaměti v seznamech

v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit11x