Dobrodružství sebeobjevování přehled

Dobrodružství sebeobjevování https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487856/bmid_dobrodruzstvi-sebeobjevovani-ZMC-487856.jpg 5 53 53

Ve své době průkopnické, dnes již klasické dílo je srozumitelným průvodcem pro sebepoznání i psychoterapii z hlediska transpersonální psychologie, jež se zabývá změněnými stavy vědomí. Kniha obsahuje podrobný popis principů holotropního dýchání – významného přínosu autora v rámci hlubinné psychologie a psychoterapie. Na základě holotropního dýchání, založeného na relaxaci a hyperventilaci organismu, se může jedinec dostat k prožitkům v období před narozením i prožitkům, které přesahují jeho osobní existenci (identifikace se zvířaty, předky, kolektivní vědomí, kosmické vědomí apod.), a využít je pro svůj osobnostní rozvoj. Grof se v knize oproti jiným svým dílům zaměřuje více na laické čtenáře a nabízí jim řadu příběhů a prožitků souvisejících se změněnými stavy vědomí.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

The Adventure of Self-Discovery , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodružství sebeobjevování. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Niki111
13.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha, samozřejmě pouze pro probuzené...

chevron-man
16.07.2022 1 z 5

Problém u hodnocení knih oproti hodnocení filmů je, že lidi hodnotí knihy, které čtou, a čtou knihy, které je zajímají. Jelikož ale přečíst knihu zabere více času a úsilí než zkouknout film, dochází tu k podivnému jevu, kdy knihy hodnotí nadšenci té oné knihy nebo autora.
Žel, mám to jinak a rád se občas potrestám nějakou nesmyslnou knihou, abych si rozšířil obzory. Vím, že Grof figuruje jako kapacita v oblasti psychologie a nepopírám, že mnoho pacientů může mít různé "mimosmyslové" zážitky, když si zafrčí na nějakém psychedeliku. Ale závěry, které z nich vyvozuje Grof, jsou úplně mimo jakoukoli vědeckou mísu, proto se za vědce nedá považovat. To, co je v knize prezentováno jako transpersonální psychologie, je spíš pseudopsychologie.
Autor pracuje především s tím, co mu pacienti vykládali, nepopisuje příliš, v jakých podmínkách probíhaly experimenty a zda se je se stejnou úspěšností podařilo replikovat, proto se to, co zde píše, nedá považovat za příliš věrohodné.


lukas9656
21.10.2021 5 z 5

Pro každého, kdo se věnuje sebeobjevování - Grof přišel s konceptem perinatálních matric a vlivu, jaký na náš život má porod a jeho 4 fáze. V téhle knize tuhle teorii rozpracovává, ukazuje, co jsou hlavní aspekty a jak se vyrovnat s některými následky této první fáze našich životů. Skvělá kniha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobrodružství sebeobjevování v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených86x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst103x
v Chci si koupit49x
v dalších seznamech1x